У Франції півень Моріс через суд домігся права голосно співати вранці

06 вересня 03:00

Право півня на "кукуріку" вранці підтримали петиціями понад 150 тисяч осіб

 

Півень із Франції на ім'я Моріс і його господиня Корін Фессо виграли суд - відтепер півневі безперешкодно можна співати у визначений природою час. А почалося все два роки тому, коли літні сусіди Фессо розсердилися через занадто голосистого півня, який будив їх після чотирьох ранку.

Про півника написали всі ЗМІ, включаючи навіть The Guardian.

Суд міста Рошфор всерйоз почав розгляд справи про шумове забруднення. Тяжба тривала понад два роки. Моріс отримав підтримку всієї Франції, а на захист його права кукурікати навіть подали дві петиції. Хоча Моріса не було в залі суду під час оголошення рішення, деякі його прихильники стояли зовні з півнями на руках.

Пара, яка подала позов про "аномальний шум", в суд теж не прийшла через надто великий інтерес засобів масової інформації до цієї справи. Інтереси пари представляв адвокат. Він сказав, що пенсіонери купили свій будинок в 2004 році, задовго до появи у сусідів Моріса в 2017-му.

Адвокат літнього подружжя наполягав на тому, щоб шум припинили. Але у Моріса теж був офіційний захисник у суді: він стверджував, що кукурікання Моріса аж ніяк не є "аномальним" на острові Олерон, де живуть позивачі і відповідачі.

Чи можна назвати Сен-П'єр д Олерон, де взимку проживає сім тисяч осіб, а влітку - до 35 тисяч, сільським районом чи ні? Відповідь на це питання повинна була вирішити долю голосистого півня.

У 1995 році французькі судді вже зустрічалися з аналогічною справою. Тоді було вирішено, що кукурікання можна зупинити тільки одним способом - птицю стратили. "Курча настільки нешкідлива тварина, що ніхто не в змозі видресирувати його, навіть китайський цирк", - свідчив вирок.

Але в житті Франції Моріс зіграв значно більшу роль, ніж дивна історія про суд над півнем. Образ і славу Моріса використували для залучення уваги до ключових подій життя сучасної Франції: до протестів "жовтих жилетів". Активісти створили банер "Я - Моріс" в соціальних мережах, навіть місцевий чиновник Домінік Буссеро висловив в Twitter свою солідарність.

Цей суд був названий символічним протистоянням між двома частинами життя Франції. З одного боку - жителі мальовничого узбережжя Олерон, що живуть у відповідності зі своїми традиціями; з іншого - приїжджі з інших районів Франції, бажаючі вкладатися в місцеві підприємства, але не готові впоратися з такими реаліями сільського життя, як шум тварин, запахи і комахи. Перемогли традиції.

У Франції вже бували схожі судові справи проти корів та церковних дзвонів, наприклад, але жодна з них не мала такого резонансу і емоційного впливу на людей. Справа півня Моріса викликала відгук навіть у США - американці писали півнику листи підтримки.

Позивач вимагав від Фессо компенсацію в 1000 євро, тому що вважав, що Моріс порушує громадський порядок, але суддя міста Рошфор захистив право півня кукурікати вранці, ще й зобов'язав позивача сплатити власниці птаха компенсацію в ту ж тисячу євро.

Як зазначає видання, цей вердикт історичний, зокрема тому, що тепер його будуть враховувати при винесенні рішень в комуні Ланд, де в жовтні розглядатимуть позови проти гусей і качок, які "занадто голосно крякають".

Подібні справи нерідкі в європейських країнах, але найчастіше вони вирішуються на користь позивачів - в Італії обезголовили чотирьох таких голосистих "відповідачів", а за одного господар заплатив штраф - 200 євро і врятував життя своєму півневі. Між тим, село має право на існування будь-яких тварин, що й довів процес за право півня Моріса голосно співати вранці.

Глобальне потепління, відсутність їжі і води в певних регіонах планети, згубний вплив діяльності людини ведуть до того, що в найближче десятиліття природа не дорахується мільйона видів тварин і рослин.

В ООН попереджають, що біля одного з восьми мільйонів видів тварин і рослин можуть зникнути з лиця землі в найближче десятиліття, йдеться в доповіді ООН.

У доповіді наголошується, що в організації прийшли до такого висновку, проаналізувавши зміни в природі за останні 15 років. Серйозні проблеми стосуються як видів, що мешкають на суші, так і видів, які живуть в океанах, морях і річках.