У Франції діти будуть починати обов'язкове навчання з трьох років

11 лютого 20:02

Парламент Франції почав обговорення нового закону про освіту.

 

11 лютого французькі парламентарії почали обговорення закону про освіту. Новий закон у міністерстві освіти вважають основою реформи, яка підвищить загальний рівень освіти і поглибить просування ідеї соціальної справедливості. Реформовану школу вже назвали "школою довіри".

Однак тільки що винесений на розгляд законодавців закон уже викликав безліч питань у вчителів і представників профспілок, повідомляє RFI.

Перше і найгостріше питання – зниження віку обов'язкового навчання. Раніше він був з шести років. Обов'язкове дошкільне навчання передбачає включення до нього тих дітей, які не відвідують дитячий садок. Тобто, фактично, реформа торкнеться тільки 26 тисяч дітей цього віку, оскільки решта з 3 до 5 років відвідують дитячі установи і зараз.

Сім'ям, які не бажають віддавати дітей у дитячі установи, це буде дозволено і далі, тільки відділи освіти будуть контролювати такі сім'ї. Після прийняття закону обов'язковим у Франції стане навчання з 3 до 16 років проти 6 до 16, встановлене ще в 1882 році.

Новий закон передбачає "зразковість" вчителів. Саме це положення закону викликало найбільші протести вчителів, які побачили в ньому замах на свободу слова і вимогу самоцензури. Ще до появи проекту закону у Франції намітився рух "червоних ручок" - на тлі протестних виступів "жовтих жилетів". У русі вже беруть участь понад 60 тисяч вчителів, які вимагають підвищення зарплат, поліпшення умов праці і протестуючих проти закону, який почали приймати в парламенті.

Закон також передбачає посилення ролі помічників учителів. Зараз це студенти, які готуються пройти існуючий у Франції конкурс на посаду вчителя. Міносвіти вважає, що це форма допомоги студентам – можливість їх працевлаштування. А ось профспілки побоюються, що помічниками, за відсутності достатньої кількості кадрів, можуть просто підміняти вчителів.

У проекті закону прописано і створення так званих міжнародних шкіл, в яких будуть видаватися випускні документи європейського або міжнародного зразка. Вони потрібні, вважає Міносвіти Франції, оскільки в країні можуть з'явитися франко-британські родини – після Brexit з дво - або трьохмовними дітьми. Однак проти створення таких шкіл "для багатих", знову ж таки, виступають профспілки, вважаючи, що такі, по суті, елітні, школи мають бути доступними для всіх.

19 лютого у Національному зібранні Франції пройде голосування по законопроекту.

З-за великих виплат з повернення зовнішніх боргів в Україні не можуть гарантувати підвищення зарплат вчителям в 2019 році. Про це повідомила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

За її словами, незначне зростання окладів може відбутися в результаті підвищення мінімальної зарплати з 1 січня 2019 року.

https://zn.ua/ukr/EDUCATION/liliya-grinevich-perehodimo-vid-shkoli-v-yakiy-tilki-napihayut-znannyami-ta-vidtvoryuyut-yih-do-shkoli-kompetentnostey-252819_.html