У Фінляндії підвели перші підсумки експерименту з гарантованим доходом

10 лютого 03:16

У Фінляндії підвели перші підсумки соціального експерименту з виплатою безумовного гарантованого базового доходу.

 

Два роки тому правоцентристський уряд Фінляндії затіяd незвичайний соціальний експеримент: вибравши довільно дві тисячі безробітних, він став їм виплачувати 560 євро на місяць без будь-яких умов. Це були "дармові" гроші - незалежно від того, як використають їх люди: відкриють свій бізнес, знайдуть роботу або просто витратять їх на себе.

Ці виплати безробітні отримували починаючи з січня 2017 року і до грудня 2018 року. Як подіяла така виплата на людей? Чи змінився рівень стресу, чи з'явилися якісь нові, позитивні (або навпаки) відчуття. Про це говорили під час підбиття перших підсумків експерименту фінські дослідники, повідомляє Дело.

Цікаво, але рівень зайнятості у відібраній групі практично не змінився, а гроші ніяк не вплинули на їх сприйняття ситуації. Втім, дехто зазначив, що морально йому стало простіше - стабільні кошти дозволяли відчувати себе спокійніше і не боятися фінансового провалу.

Нагадаємо, в 2017 році Фінляндія стала першою європейською країною, яка вирішила протестувати ідею безумовного гарантованого базового доходу. Експеримент проводило бюро соціального забезпечення Фінляндії Kela.

Ідея безумовного базового доходу вперше була згадана ще в "Утопії" Томаса Мора, опублікованій в 1516 році. Але зараз подібні експерименти проводяться по всьому світу. Дорослі жителі одного з сіл на заході Кенії будуть гарантовано отримувати 22 долари на місяць протягом 12 років. Уряд Італії розробляє план під назвою "дохід громадянина". До жовтня влада міста Утрехт в Нідерландах проводить експеримент з безумовним базовим доходом під назвою Weten Wat Werkt - "Знай, що працює".

Один з дослідників Kela Миска Симанайнен, який вивчав результати фінського експерименту, сказав, що уряд хотів перевірити на практиці, чи можна за допомогою цього інструменту реформувати систему соціальної допомоги.

За словами Симанайнена, хоча деякі безробітні і справді знайшли роботу, участь в експерименті ніяк не підвищила їх шанси в порівнянні з тими, хто не був в контрольній групі та не отримував "дармових грошей".

Результати другого року експерименту з'являться лише на початку 2020-го. Але і сьогодні вже деякі гіпотези підтвердилися - наприклад, про те, що люди будуть відчувати менше стресу з приводу свого фінансового стану. Відзначено також, що умови експерименту були не зовсім такими, як хотіли його ініціатори - вони сподівалися, що він триватиме довше, а взяти участь зможе кожен бажаючий, а не випадково вибрані люди.

Так чи інакше, навіть якщо в результаті виявиться, що базовий дохід не така хороша ідея, це не применшує достоїнств експерименту - це перше подібне дослідження такого масштабу.

Як повідомлялося, у червні 2016 року 80% громадян Швейцарії на референдумі висловилися проти виплат безумовного основного доходу.

Подібні ініціативи проводяться в ряді західних країн: уряд Німеччини з 2014 року виплачує 26 громадянам по 1 тисячі євро в місяць. Проведення аналогічних експериментів заплановано також в Індії та Нідерландах.

Докладніше читайте в матеріалі Романа Склярова "Тиха революція: відродження марксизму в ліберальному образі" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".