У другому турі президентських виборів в Чехії Земану буде протистояти екс-голова Академії наук

13 сiчня 20:05

Соціологи вважають фаворитом саме Іржі Драгоша.

 

Чинний президент Чехії Мілош Земан переміг у першому турі голосування на президентських виборах, але набрав менше голосів, ніж прогнозували.

За підсумками підрахунку практично всіх голосів (99,9%), Земан здобув 38,6% голосів, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Aktualne.

Проте це значно менше, ніж прогнозували соціологи. За даними опитувань, Земан повинен був отримати 42-45% голосів виборців.

Його суперником у другому турі виборів стане екс-керівник Академії наук Чехії Іржі Драгош, який за підсумками голосування отримав 26,6% голосів виборців.

Наголошується, що Земан здобув перемогу над Драгошем в усіх округах, крім Праги. У чеській столиці колишній учений переміг з результатом 35%.

За попередніми прогнозами соціологів, Драгош може здобути перемогу у другому турі. Раніше прогнозувалося, що він повинен випередити Земана з невеликим відривом - 48,5% проти 44%. А фактичні результати першого туру роблять його перемогу ще більш реальною.

Більш того, четверо кандидатів у президенти вже публічно заявили про свою підтримку Драгошу. Мірек Тополанек, Марек Хилшер і Вратислав Кульганек закликали своїх прихильників голосувати за Драгоша у другому турі. Міхал Горачек запропонував надати Драгошу місце на білбордах.

73-річний Земан відомий своїми ісламофобськими поглядами і підтримкою скасування санкцій Євросоюзу проти РФ, а також пропонує пробачити Росії анексію Криму, виплативши Україні грошову компенсацію.

У той же час Іржі Драгош - повна протилежність Земана. Він підтримує санкції проти Росії і виступає проти референдуму про вихід Чехії з ЄС.

Другий тур виборів президента Чехії відбудеться через два тижні.

Як повідомлялося, на президента Чехії Мілоша Земана накинулася напівоголена жінка, вигукуючи: "Земан - повія Путіна".

Інцидент стався на виборчій дільниці в Празі в п'ятницю, 12 січня.

Охоронці повалили жінку на підлогу, а Земана вивели з дільниці. Але через деякий час він все ж повернувся і проголосував.