У Держдепі назвали заяви Лаврова "сміхотворними"

28 березня 04:36

У зовнішньополітичному відомстві також вказали, що має зробити Росія для поліпшення відносин.

 

У Державному департаменті США прокоментували заяву мінстра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про шантаж з боку Сполучених Штатів щодо інших країн з метою примусити їх вислати російських дипломатів, повідомляє "Укрінформ".

За словами речниці зовнішньополітичного відомства Хізер Нойєрт, цей коментар російського міністра є "сміхотворним".

"Я би назвала це сміхотворним. Ці дії були розпочаті Великою Британією, оскільки ми знаємо, що трапилось – спроба вбивства британського громадянина і його доньки на британській землі. Сполучені Штати, як і багато хто інший, проявили солідарність з нашим союзником. Це був сміхотворний коментар, який він зробив", - зауважила представник американського Держдепу.

Вона підкреслила, що це стало реакцією міжнародного співтовариства на масштабні дестабілізуючі дії Росії.

"Це є свідченням того, наскільки серйозно світ сприймає поточну глобальну кампанію Росії, спрямовану на підрив міжнародного миру й стабільності, загрозу суверенітету й безпеці країн по всьому світу та дискредитацію західних інституцій", - наголосила речниця зовнішньополітичного відомства США.

Разом із тим, Вашингтон заявив про готовність до діалогу з Росією, проте на певних умовах.

"Але якщо Росія хоче поліпшити відносини, вона повинна, насамперед, визнати свою відповідальність за атаку в Солсбері та припинити безвідповідальну агресивну поведінку.

У вівторок, 27 березня, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав масове вислання російських дипломатів "хамством" та пригрозив відповіддю. Він вважає це результатом колосального тиску та шантажу, який є головним інструментом Вашингтона на міжнародній арені.

Нагадаємо, на сьогоднішній день до рішення Великобританії, яка спочатку оголосила про вислання російських дипломатів зі своєї території, приєдналися понад 20 країн. Таким чином, наразі висилка торкнеться 143 російських дипломатів.

Однак при цьому в Євросоюзі деякі з країн досі не приєдналися до інших держав-членів у рішенні вислати російських дипломатів на знак солідарності з Великобританією.

Влада РФ заявила, що буде керуватися принципом взаємності у питанні відповіді на вислання російських дипломатів з країн Євросоюзу, США, Канади та України. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що остаточне рішення про дії у відповідь прийме Володимир Путін.

5 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипальта його дочка. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, що працювали на місці події. За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервово-паралітичну речовину "Новачок" російського виробництва.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля читайте в матеріалі Олександра Хари "Токсична Росія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".