У Чилі через протести скасували масштабний економічний форум і саміт з клімату

31 жовтня 03:06

Останніми тижнями в Чилі проходять масові акції протесту, які часто закінчуються заворушеннями і сутичками з поліцією

 

Протести в Чилі зробили регіон нестабільним і досить небезпечним для прийому зарубіжних гостей. Через це владі і організаторам довелося відмінити два серйозні заходи, на які розраховували ділові та екологічні кола країни.

Саміт Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), а також кліматичний форум COP25 в Чилі не відбудеться, повідомляє телеканал 24 Horas.

Рішення прийняв президент Чилі Себастьян Піньєра. За його словами, воно далося йому дуже нелегко - скасувати вже підготовлені заходи чи не складніше, ніж організувати. Причина скасування - у масових акціях протесту, які проходять по всій країні.

Нагадаємо, в останні тижні в Чилі проходять масові акції протесту, які часто закінчуються заворушеннями і сутичками з поліцією. У країні було введено надзвичайний стан, кілька ночей поспіль діяла комендантська година.

Трохи затихнувши на минулому тижні, протести поновилися знову: протестувальники вимагають повного перезавантаження влади в країні.

Протести в Чилі стали найбільш масштабними в останні десятиліття. На тлі акцій протесту президент Чилі Себастьян Піньєра попросив всіх міністрів подати у відставку, щоб здійснити перестановки в уряді.

"Я попросив всіх міністрів подати у відставку, щоб сформувати новий кабінет", - сказав він.

Протестувальники в Чилі домоглися свого. Президент Піньєра оголосив про підвищення пенсій, зниження тарифів на електрику, часткове покриття витрат на лікування, зниження цін на ліки та встановлення мінімального гарантованого доходу для трудящих.

Нагадаємо, в Чилі 25 жовтня на чергову акцію протесту вийшли понад мільйон людей. Ця демонстрація стала наймасовішою в історії країни. Під час заворушень було вбито щонайменше 19 осіб. За даними місцевих правозахисників, 585 осіб отримали поранення, ще 2840 були арештовані.

Протесты почалися після рішення влади підвищити ціну на проїзд у метро в Сантьяго, столиці Чилі. Це стало останньою краплею.