У Британії отруїли колишнього офіцера-перебіжчика російського ГРУ - ЗМІ

05 березня 22:38

Інцидент з отруєнням стався в британському місті Солсбері.

 

У Великобританії в торговому центрі чоловік і жінка втратили свідомість, після чого їх госпіталізували з серйозним отруєнням невідомою речовиною, повідомляє BBC.

За інформацією видання, отруєний 66-річний колишній російський розвідник Сергій Скрипаль. Скрипаль був засуджений у 2006 році за шпигунство на користь Великобританії, а в 2010 році помилуваний поряд з трьома іншими росіянами. Пізніше їх обміняли на затриманих у США російських агентів. З 2010 року Скрипаль проживає у Великобританії.

Інцидент з отруєнням стався в британському місті Солсбері. За інформацією поліції, чоловік і жінка зараз знаходятся в реанімації. Вони в критичному стані, видимих ушкоджень на тілах немає.

Зазначається, що після госпіталізації, торговий центр оточили фахівці в захисних костюмах. Вони чистили прилеглу територію. Сама речовина, якою ймовірно отруїли людей, не ідентифікована.

Сергій Скрипаль народився у 1951 році. Довгий час він служив у Головному розвідувальному управлінні, а потім вийшов у відставку в званні полковника. Протягом декількох років працював в управлінні справами російського МЗС. У грудні 2004 року ФСБ заарештувала Скрипаля, звинувативши його у співробітництві з британською розвідкою. На нього завели справу про держзраду. Слідство прийшло до висновку, що Скрипаль був завербований ще в 1995 році. Російська влада вирішила, що навіть після звільнення екс-розвідник продовжував передавати секретні дані, які добував через колишніх товаришів по службі.

Скрипаль визнав свою провину і у 2006 році був засуджений Московським окружним військовим судом на 13 років тюремного ув'язнення в колонії строго режиму. Його позбавили всіх звань.

Повністю свій термін Скрипаль не відсидів. У липні 2010 року його, а також вченого Ігоря Сутягіна і ще двох засуджених за зраду росіян Олександра Запорізького і Геннадія Василенка обміняли на групу російських розвідників, викритих у США. В їх числі були генерал-майор СЗР Михайло Васенков і Анна Чапман. Указ про помилування Скрипаля підписав президент Росії Дмитро Медведєв - повідомлялося, що Скрипаль і троє інших ув'язнених росіян звернулися з відповідними зверненнями.

Тема шпигунства в Україні також більш ніж актуальна. Так, громадянина Білорусі 33-річного Юрія Політику судитимуть в Україні за звинуваченням у шпигунстві. СБУ звинувачує його в передачі секретних даних іноземній державі.

Також 21 грудня 2017 року СБУ затримала посадову особу Секретаріату Кабінету міністрів Станіслава Єжова за підозрою у роботі на російські спецслужби. У його обов'язки входив переклад зустрічей глави Кабміну з іноземними делегаціями. Згідно з даними слідства, Єжова завербували під час тривалого закордонного відрядження.

Як повідомили в СБУ, затриманий помічник-перекладач прем'єр-міністра України Станіслав Єжов збирав інформацію про зарубіжні поїздки українського прем'єра за завданням Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил Російської Федерації.