У Британії ідентифікували третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів - The Telegraph

28 вересня 05:20

Видання відзначає, що третій підозрюваний є співробітником або місцевим агентом російської військової розвідки.

 

Контртерористичний підрозділ британської поліції заявив про встановлення особи ще одного, вже третього підозрюваного у причетності до отруєння колишнього співробітника ГРУ ГШ МО РФ Сергія Скрипаля та його доньки у місті Солсбері, повідомляє The Telegraph.

Видання відзначає, що третій підозрюваний є співробітником або місцевим агентом російської військової розвідки; антитерористична поліція поки що не уповноважена називати його ім'я. Згідно з матеріалами розслідування, передбачається, що саме він допоміг "Петрову" та "Боширову" спланувати атаку перед ввезенням нервово-паралітичної речовини "Новачок" на територію країни.

"Агент ГРУ, як здається, відвідав Солсбері для підготовки плану атаки перед тим, як двоє його колег привезли до Великобританії бойову отруйну речовину", - зазначено у повідомленні.

Нагадаємо, раніше видання The Insider і група розслідувачів Bellingcat з'ясували справжнє ім'я Руслана Боширова. В ході журналістського розслідування вони з'ясували, що Руслан Боширов насправді є Героєм Росії Анатолієм Чепігою.

Про пересування "Петрова", в тому числі і в Швейцарію, Нідерланди, Bellingcat повідомили у своєму розслідуванні, яке також остаточно підтвердило роботу "Петрова" і "Боширова" на ГРУ Росії. Розслідувачі зіставили документи "Петрова" і "Боширова" з серією паспорта іншого російського шпигуна, причетність до ГРУ якого вже точно встановлено.

Нагадаємо, що 5 вересня британські правоохоронці оприлюднили дані про двох підозрюваних в отруєнні нервовопаралітичною речовиною "Новачок" родини Скрипалів. Поліцейські підозрюють росіян Олександра Петрова та Руслана Боширова. Видання "Фонтанка" цього ж вечора знайшло нападників, заявивши, що їхні паспорти справжні і відрізняються лише однією останньою цифрою.

Прем'єр-міністр Британії Тереза Мей підкреслила, що підозрювані є співробітниками ГРУ Генштабу ЗС РФ, а замах напевно було схвалено вищим політичним керівництвом Росії.

5 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його донька. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та висилку російських дипломатів після цього читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".