У бойових діях навколо Тріполі в Лівії загинуло понад 50 осіб – ЗМІ

09 квiтня 04:50

Серед загиблих є цивільні особи, у тому числі вбито як мінімум двох лікарів Всесвітньої організації охорони здоров'я.

 

Як мінімум 51 людина загинула під час бойових дій навколо столиці Лівії Тріполі між військами міжнародно визнаного Уряду національної єдності (УНЄ) та підрозділами Лівійської національної армії маршала Халіфи Хафтара, повідомляє Associated Press.

Серед загиблих є і цивільні особи; за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, мінімум двоє лікарів загинули під обстрілами, надаючи допомогу постраждалим. За даними ООН, не менше 3,4 тисячі осіб були евакуйовані із зони бойових дій, до охоплених боями районів все ще не можуть потрапити рятувальники.

Сили Хафтара бомбили єдиний діючий аеропорт Мітіга – винищувач ЛНА атакував будови та злітну смугу. Представники аеропорту заявили про відсутність жертв і незначні пошкодження, які загальмували роботу аеропорту на кілька годин.

5 квітня сили "Лівійської національної армії" (LNA) самопроголошеного лівійського маршала Халіфи Хафтара взяли під свій контроль колишній міжнародний аеропорт Тріполі на півдні від столиці країни.

Маршал Халіфа Хафтар підтримує так званий "уряд в Тобруці", сформований у 2014 році; під його контролем - схід і частина півдня Лівії. Визнаний легітимним Уряд національної єдності (УНЄ), створений за підтримки Ради безпеки ООН, насилу контролює лише захід країни. На відміну від УНЄ, який спирається на США та Захід, Хафтар користується підтримкою Росії, Ірану та Сирії.

У жовтні 2018 року британські ЗМІ писали, що Росія планує взяти під свій контроль розорену громадянською війною та безвладдям Лівію, перетворивши її на "нову Сирію" - свій оплот на півночі Африки. Зокрема, Москва відправила в Лівію співробітників спепризначення та військової розвідки, які готують кадри для армії маршала Хафтара, і постачає йому важке озброєння. А в Тобруці та Бенгазі розташовані бази бойовиків ПВК "Вагнер".

Докладніше про роль Росії у Лівії читайте у статті Василя Короткого "Лівійська вибухонебезпечна суміш. Російський каталізатор" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".