У Боснії і Герцеговині виступили за визнання Косово, Сербія проти

14 листопада 10:55

У Сербії хочуть скликати засідання ради нацбезпеки, бо подібна заява не сприяє стабілізації ситуації в регіоні.

 

Один з трьох членів президії Боснії і Герцеговини Бакір Ізетбегович виступив за визнання незалежності Косово, що викликало жорстку реакцію з боку Сербії, повідомляє "Європейська правда".

"Що стосується моєї думки, то слід було визнати Косово раніше. Тепер наші колеги будуть сердитися, а наші спроби зробити це лише принесли проблеми для Боснії і Герцеговини і не принесли користі Косово", - заявив він.

На питання про те, чи визнає Боснія і Герцеговина незалежність Косово, Ізетбегович відповів: "Сподіваюся, що так".

У свою чергу міністр внутрішніх справ Сербії Небойша Стефанович заявив про те, що президент країни має зібрати засідання ради національної безпеки протягом найближчих 48 годин, так як дані заяви не сприяють стабілізації ситуації в регіоні.

"Я хотів би, щоб це було не так, щоб це була погана інтерпретація заяви Ізетбеговича, тому що, на жаль, якщо це правда, то це один з найбільш важких ударів, який Сербії може завдати сусідня країна", - сказав глава МВС.

Сербія, фактично втратила контроль над територією Косово в 1999 році, не має права на свою армію у Косово, що зафіксовано в Кумановській угоді. З тих пір сербські війська не мають права підходити ближче, ніж на п'ять кілометрів до адміністративної межі з краєм Косово (для повітряних суден ця зона складає 25 кілометрів). У разі, якщо сербам необхідно зробити такі дії, Белград повинен запросити дозвіл глави військової місії під командуванням НАТО в Косово (KFOR).

Варто зазначити, що Косово як незалежну державу визнали 114 країн, Україна не визнає незалежності Косово.

Як повідомлялося, в невизнаній державі пройшли парламентські вибори.

Це голосування було третім з того часу, як у 2008 році Косово в односторонньому порядку проголосило незалежність від Сербії, і пройшло на рік раніше запланованого терміну. У травні президент Косово Хашим Тачі оголосив дострокові парламентські вибори після того, як парламент висловив недовіру уряду.