У Болгарії протестували проти президента Радєва через його проросійську зовнішню політику

11 лютого 00:56

Координатори акції організували її через соцмережі, політичні партії не підтвердили свою причетність до протестів.

 

Під будівлею Адміністрації президента Болгарії в Софії у неділю, 10 лютого, відбулася акція протесту. Її учасники вимагали відставки президента Румена Радєва, звинувачуючи його в проросійській позиції, зокрема, за відмову визнавати Хуана Гуайдо президентом Венесуели, передає "Укрінформ". Кількість учасників акції видання не називає.

За словами мітингувальників, вони координували проведення мітингу за допомогою соціальних мереж. Жодна з болгарських політичних партій не підтвердила свою причетність до антипрезидентської акції.

Зазначимо, що уряд Болгарії наслідував приклад низки європейських держав і визнав Хуано Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели. Однак президент Румен Радєв закликав уряд утриматися від підтримки якоїсь із сторін конфлікту у Венесуелі, заявивши про необхідність діалогу між режимом Ніколаса Мадуро і опозицією для мирного врегулювання.

Соціаліст Румен Радєв виграв президентські вибори в Болгарії у листопаді 2016 року. Він заявляв, що виступає проти міграційної політики Євросоюзу, висловлювався на користь скасування антиросійських санкцій і "більш прагматичного" підходу до питання анексії Криму Росією.

Проте на парламентських виборах 2017 року більшість голосів отримала партія "Громадяни за європейський розвиток Болгарії", опозиційна до президента.

Детальніше про результати і наслідки виборів у Болгарії читайте у статті Костянтина Федоренко "Болгарія: (не)проросійський вибір" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".