У Болгарії хакери викрали фінансові дані громадян і розіслали їх у ЗМІ з російського емейлу

16 липня 16:21

Міністр внутрішніх справ країни припускає, що атака може бути пов'язана з рішенням Болгарії закупити вісім нових винищувачів у США.

 

Уряд Болгарії повідомив про хакерську атаку на систему Національної служби доходів, під час якої невідомі викрали фінансові дані тисяч громадян країни. Після цього отриману інформацію вони розіслали у ЗМІ з пошти, зареєстрованої на російському "Яндексі". Про це повідомляє агентство Reuters.

"Можливо, це перший випадок в Болгарії, який є успішним, і багато особистих даних були вкрадені", - заявив міністр внутрішніх справ Младен Маринов.

Він сказав, що кібератаки, ймовірно, мотивовані рішенням Болгарії купити вісім нових винищувачів Lockheed Martin F-16 за $ 1,2 мільярда у Сполучених Штатів. Це найбільша військова покупка Софії після падіння комунізму.

"Можна також зробити політичний аналіз - електронна пошта походить з російського сайту ... і вчора було ухвалене вирішальне рішення про придбання літаків F-16", - сказав Маринов.

Провідна болгарська газета "24 часа" заявила, що в одному з файлів, надісланому хакерами, було понад 1,1 мільйона ідентифікаційних номерів з даними про доходи, соціальне страхування тощо.

Болгарські ЗМІ повідомили, що електронний лист хакерів містив заклик до звільнення засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.