У Білорусі зобов'язали учасників вуличних акцій платити за їх проведення

30 сiчня 22:01

Участь у державних масових акціях залишається безкоштовним.

 

З організаторів і учасників неурядових масових акцій у Білорусі будуть стягувати плату. Відповідне рішення було прийнято урядом Республіки Білорусь 24 січня. Нововведення стосується акцій протесту, пікетів, концертів, а також демонстрацій, організаторами яких не є держава, повідомляє Deutsche Welle.

Уряд зобов'язав учасників вуличних акцій оплачувати послуги з охорони громадського порядку, роботу чергових екіпажів швидкої допомоги, а також прибирання території після заходів.

Зокрема, організатор вуличної акції маэ заплатити міліції три базові величини (близько 31 євро в перерахунку) - для заходу з кількістю учасників до 10 осіб. Захід з кількістю учасників від 11 до 100 осіб в уряді оцінили в 25 базових величин (близько 260 євро), від 101 до 1000 осіб - 150 базових величин (близько 1555 євро). Якщо в акції беруть участь понад 1000 осіб, то організатор буде зобов'язаний заплатити 250 базових величин (понад 2590 євро) за охорону громадського порядку.

Нагадаємо, в серпні минулого року у Білорусі затримали близько 20 журналістіввидань Tut.by, "БелаПАН" і Realt.by. Правоохоронці також провели обшук в редакції газети "Культура". Пізніше затриманих відпустили, заборонивши їм залишати територію країни і розголошувати матеріали слідства.

За версією слідства, протягом 2017-2018 років було скоєно понад 15 тисяч несанкціонованих підключень до закритої частини стрічки новин інформагенції "БелТА". У результаті підприємству "БелТА" нібито було завдано значних збитків у вигляді підриву ділової репутації та заволодіння захищеною інформацією.