Творець "Новачка" розповів про кількість виробленої РФ отруйної речовини

13 липня 01:29

Вчений зазначив, що для вбивства людини достатньо двох міліграмів "Новачка", а у Росії його було не менше 20 тонн.

 

Учений-хімік Віл Мірзаянов, який брав участь у розробці бойової отруйної речовини нервово-паралітичної дії "Новачок", розповів, скільки всього речовини зробила Росія, і як можливо синтезувати цю НПР в ефірі телеканалу "112".

"Новачки" були синтезовані і розроблялися протягом 17 років. 17 років знадобилося для комплексного дослідження всіх властивостей цієї серії речовин. Жодна країна у світі таких можливостей не мала і не знала про цей секрет. Тим більше, ця речовина не входить до списку заборонених конвенцією речовин", - заявив Мірзаянов.

Мірзаянов впевнений, що виявлена британцями речовина А-234, якою отруїли Скрипалів і другу пару - це той самий "Новачок", розроблений в Росії. Вчений зазначив, що для вбивства людини достатньо двох міліграмів "Новачка" - а Росія свого часу накопичила запаси не менше, ніж 20 тонн хімікату.

"Теоретично, двох міліграмів досить, щоб убити людину. Коли застосовується у вигляді зброї, - звичайно, там запаси потрібні побільше, мова вже йде про грами. "Новачки" були зроблені на двох заводах СРСР. Виробляли не кілограми, а тонни. За моїми підрахунками, 16-20 тонн. Ними заправляли ракети середньої дальності", - повідомив Мирзаянов.

Також, зазначив вчений, в експериментальних цілях, згідно з його даними, "Новачок" синтезувався і у Великобританії.

"Так, звичайно, без цього вони не могли розшифрувати... Можу припускати, що синтезували недавно. Якщо вони керуються формулами моєї книги. А моя книга вийшла у 2009 році", - сказав він.

При цьому Мирзаянов запевнив, що це занадто складна нервово-паралітична речовина; синтезувати "Новачок" у домашніх умовах за книжковою формулою неможливо.

"Ні. Тільки в інститутах зі школою, вже з досвідом по роботі з отруйними речовинами", - підсумував він.

Як повідомлялося, 8 липня в лікарні Солсбері померла 45-річна британка Дон Стерджесс. 30 червня вона і 44-річний Чарлі Роулі контактували з предметом, в якому зберігався "Новачок". За версією слідчих, отрута з цієї тари була використана для отруєння Сергія й Юлії Скрипалів.

Голова МВС Великої Британії Саджида Джавід закликав Росію пояснити отруєння "Новачком" двох британців у Вілтширі. Міста Еймсбері та Солсбері розділяють лише кілька десятків миль. А міністр оборони Великої Британії Гевін Вільямсон звинуватив Росію у смерті жінки.