Туск прокоментував режим тиші в Сирії

18 жовтня 17:46

Раніше США і Туреччина домовилися про припинення вогню в Сирії. Турецька сторона припинить операцію "Джерело миру" на 120 годин, щоб дозволити курдським силам вийти з постраждалих районів у безпечну зону.

 

Під час прес-конференції в Брюсселі за підсумками саміту лідерів Європейського Союзу глава Євроради Дональд Туск заявив, що оголошене п'ятиденна припинення вогню турецькими військами на півночі Сирії – ні що інше, як вимога капітуляції курдів, і підкреслив, що ЄС вимагає повної зупинки військових дій Туреччини, повідомляє "Європейська правда".

"Так зване перемир'я - це не те, чого ми очікували. По факту це не припинення вогню, а вимога капітуляції курдів", - сказав він.

За словами Туска, Євросоюз повинен проявити тверду позицію і вимагає повної зупинки військових дій Туреччини.

"Ми підготували наш заклик до Туреччини повністю зупинити її військові дії, відвести сили і поважати міжнародне і гуманітарне право", - додав він.

Відзначимо, 18 жовтня, у сирійському місті Рас-ель-Айн сьогодні,обстріли поновилися, через день після того, як Туреччина погодилася з пропозицією США припинити наступ, щоб дозволити курдським силам покинути регіон і вийти в безпечну зону.

Президент Туреччини раніше заявляв, що уряд країни не змінить своїх планів, незважаючи навіть на санкції США та ембарго європейських країн на озброєння.

Детальніше про наслідки турецької операції читайте в матеріалі Миколи Замикулы "Ердоган знайшов "Джерело миру" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".