Туск прокоментував кримінальні провадження проти Порошенка

21 листопада 18:05

При цьому, голова ЄР сказав, що у нього є сподівання, про те, що Україна залишиться країною, в якій правоохоронці та суди поважають верховенство права.

 

На прес-конференції в Загребі, 21 листопада, голова Європейської ради Дональд Туск заявив, про те що кримінальні провадження, в яких фігурує п'ятий президент України Петро Порошенко - "це щось справді небезпечне", повідомляє Радіо Свобода.

Туск висловив сподівання, що Україна залишиться країною, в якій правоохоронці та суди поважають верховенство права, і в якій немає місця для політичних переслідувань.

Він підкреслив, що будь залякування лідерів опозиції буде предметом занепокоєння в Європі, а використання владою правосуддя проти політичних опонентів "стане трагедією не тільки для жертв переслідування, але й для всієї країни".

18 листопада, після того, як Державне бюро розслідувань оголосило про передачу Генеральній прокуратурі України провадження, в якому фігурує Порошенко, останній скасував кілька міжнародних зустрічей і повернувся в Україну.

Коментуючи ситуацію журналістам, Порошенко назвав оголошене підозра провокацією, а справу проти нього взагалі - юридично нікчемним.

Нагадаємо, ДБР скерувало до Генпрокуратури проект повідомлення про підозру п'ятому президенту України Петру Порошенку в рамках досудового розслідування кримінального провадження стосовно можливого неправомірного впливу на проведення конкурсу з добору кандидатів для призначення членів Вищої ради правосуддя в березні-травні 2019 року, а також підготувало для ГПУ у Верховну Раду подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності п'ятого президента України.

У свою чергу адвокат Порошенко заявив, що це провокація, до якої причетна Росія.