Туреччина затримує російські товари в Босфорській протоці – Rzeczpospolita

01 грудня 15:53

Російські торгові судна і баржі годинами чекають на дозвіл турецької сторони пройти через протоку.

 

Туреччина відповіла на російські економічні санкції по-своєму. Анкара створила перешкоди для проходження російських торговельних суден і барж через Босфорську протоку.

Як повідомляє Rzeczpospolita, турецька берегова охорона влаштувала навчання саме в територіальних водах своєї країни, де торговельні всі торговельні судна проходять з Чорного в Мармурове море і далі в Егейське. Через маневри, російські баржі і кораблі з товарами на борту змушені чекати по кілька годин, перш ніж отримають дозвіл пройти через Босфорську протоку.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв вже пообіцяв, що санкції проти Туреччини можуть бути "посилені". А віце-прем'єр Ігор Шувалов наголосив, що продаж путівок на турецькі курорти лишається забороненою, як і всі чартерні рейси. В цей же час, регулярні перельоти між Росією і Туреччиною лишаться без змін, але буде встановлено спеціальний контроль.

Раніше ЗМІ повідомляли, що турецька субмарина "зустріла" російський корабель у Дарданеллах. На зображеннях і відеозапису видно, як субмарина в надводному положенні йде назустріч транспортному кораблю РФ, який прямує в Егейське море і, швидше за все, піде в Сирію.

Відносини Туреччини і Росії погіршилися після того, як 24 листопада на турецько-сирійському кордоні був збитий російський Су-24. Обидва пілоти катапультувалися, але в повітрі їх обстріляли повстанці. Командир літака підполковник Олег Пєшков загинув. Також загинув морпех Олександр Позинич - член спрямованої на пошуки штурмана літака групи. Це перші офіційно визнані втрати РФ в Сирії. Штурмана Костянтина Мурахтіна успішно евакуювали на російську базу Хмеймім. За даними Анкари, винищувач F-16 збив Су-24 після того, як він нібито порушив повітряний простір країни в районі кордону з Сирією і не відгукнувся на попередження. У Міноборони РФ стверджують, що літак летів суворо в повітряному просторі Сирії.

Минулого тижня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Анкара визнає агресією ситуацію, при якій її бойовий літак увійде в повітряний простір Сиріїта буде збитий з допомогою російського зенітного ракетного комплексу С-400.