Туреччина за підтримки сирійської опозиції захопила місто Рас-ель-Айн

12 жовтня 17:16

Військова операція Туреччини у сусідній країні триває четвертий день.

 

Сирійське місто Рас-ель-Айн, яке розташоване у безпосередній близькості до кордону з Туреччиною, сьогодні захопила турецька армія за підтримки сирійської опозиції. Населений пункт був одним із ключових, який військові Туреччини планували захопити під час операції "Джерело миру" проти курдських угруповань.

Перед цим турецька авіація завдала ударів по місту та іншим прикордонним населеним пунктам країни. Під час обстрілів під ударом опинилися позиції військ США, стверджують в Пентагоні. Своєю чергою, Анкара заперечує, що вела вогонь по американських військових, передає "Радіо Свобода".

Читайте також: У Пентагоні оцінили масштаб турецької операції "Джерело миру" в Сирії

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про початок військової операції "Джерело миру" на північному сході Сирії. Турецьке керівництво планує створити в регіоні буферну "зону безпеки" і переселити туди, очевидно, після вигнання курдів близько 2 млн сирійських біженців.

Євросоюз закликав Туреччину припинити операцію в Сирії. Президент США Дональд Трамп збирається доручити Міністерству фінансів підготувати санкції проти Туреччини за порушення прав людини в Сирії і за дестабілізацію ситуації в регіоні.

Туреччина анонсувала нову військову операцію проти курдських загонів на півночі Сирії ще в серпні. Ця операція стала третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" й "Оливкова гілка". Цього разу турецька армія діятиме на східному березі річки Євфрат.

Операція "Джерело миру" може не лише похитнути той крихкий баланс сил, який встановився останніми роками між основними сторонами громадянського конфлікту, а й спричинити далекосяжні геополітичні наслідки. Детальніше читайте у матеріалі Миколи Замікули "Ердоган знайшов "Джерело миру"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".