Туреччина вважає, що реакція Іраку на введення турецьких військ викликана впливом інших країн

07 грудня 15:11

Туреччина заявляє, що Ірак неодноразово просив її про більш активну підтримку в боротьбі проти "Ісламської держави".

 

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу вважає, що інші країни зіграли свою роль у реакції Іраку на введення турецьких військ, повідомляє агентство Reuters.

Чавушоглу не уточнив, які країни він мав на увазі.

"Все це присутнє в Іраку ... Мета їх (присутність військ – ред.) відома. Навчання та консультаційна підтримка. Наша присутність там не є секретом", - додав він.

Чавушоглу наголосив, що іракський прем'єр Хайдер аль-Абаді неодноразово просив про більш активну підтримку з боку Туреччини проти ІД, і висловив упевненість, що "інші країни зіграли роль в реакції Іраку".

Раніше стало відомо про те, що Туреччина направила 150 військових в район біля міста Мосул на півночі Іраку для навчання повстанців, які воюють з "Ісламською державою". Разом із живою силою в район дислокації відправлено приблизно 20-25 танків.

Пізніше агентство Reuters з посиланням на джерело в оборонних колах США повідомило, що ініціатива Туреччини не відноситься до дій коаліції, очолюваної США. Разом із тим, коаліція була попереджена про те, що турецькі військові направлені у регіон.

Читайте також: Прем'єр Іраку назвав "ворожим актом" розміщення в країні нових сил США

У ніч на понеділок, 7 грудня, стало відомо, що уряд Туреччини прийняв рішення не направляти військових на північ Іраку. Таке рішення було прийнято після того, як Багдад повідомив про свій намір звернутися до РБ ООН з протестом проти порушення суверенітету Іраку.

3 грудня прем'єр Іраку назвав "ворожим актом" розміщення в країні нових сил США. Він заявив, що його країна не просила про розміщення в ній іноземних військ, і, якщо іноземні військові підрозділи будуть направлені в Ірак, це буде вважатися "ворожим актом".

Повідомлялося, що військові США надають допомогу воєнізованих формувань курдів Пешмерга в операції з звільнення міста Синджар від бойовиків "Ісламського держави". Зокрема, солдати США ідентифікують цілі і запитують авіаудари.