Туреччина відправила війська на північ Іраку – Reuters

05 грудня 03:22

Іраку назвав дії Туреччини вторгненням і вимагає від Анкари вивести війська.

 

Туреччина направила кілька сотень солдатів на північ Іраку поруч із захопленим "Ісламською державою" містом Мосул для тренування іракських курдів, передає агентство Reuters.

За словами джерела агентства, турецькі солдати вже прибули в Іракський Курдистан і направляються до Мосулу на бронетехніці.

"Наші солдати вже в Іраку. Туди зайшов батальйон солдатів. Навчання триває в цьому регіоні останні два-три роки. Це є частиною даного навчання", - сказав один з турецьких чиновників.

У свою чергу, в прес-службі прем'єр-міністра Іраку повідомили, що турецькі війська в кількості близько батальйону з кількома танками і гарматами" увійшли на територію поруч з Мосулом без дозволу Багдада. У прес-службі іракського прем'єра закликали солдатів Туреччини негайно покинути територію країни. МЗС Іраку назвав ці дії вторгненням турецьких військ.

Читайте також: Туреччина закрила Босфор для військових кораблів РФ, які повертаються з Сирії - розвідка

3 грудня прем'єр Іраку назвав "ворожим актом" розміщення в країні нових сил США. Він ззаявив, що його країна не просила про розміщення в ній іноземних військ, і, якщо іноземні військові підрозділи будуть направлені в Ірак, це буде вважатися "ворожим актом".

Повідомлялося, що військові США надають допомогу воєнізованих формувань курдів Пешмерга в операції по звільненню міста Синджар від бойовиків "Ісламської держави". Зокрема, солдати США ідентифікують цілі і запитують авіаудари.

Минулого тижня видання The Times повідомляло, що США змінюють військову стратегію проти ІГ з-за втручання РФ у Сирію. Новий план Пентагону полягає в тому, щоб битися з бойовиками ІГ відразу на декількох фронтах.

Повітряна військова кампанія Росії в Сирії почалася 30 вересня після відповідного запиту президента країни Башара Асада, якому з моменту початку війни в Сирії в 2011 році Росія надає підтримку, у той час як країни НАТО і ЄС звинувачують режим Асада у військових злочинах і вимагають його відставки.

Незважаючи на оголошену Росією мету військової кампанії - боротьба з бойовиками "Ісламської держави", західні держави, а також Турція та Саудівська Аравія заявляють, що цілі бомбардувань РФ в Сирії - в першу чергу, сирійські повстанці, опозиційні к Асаду, а не терористи "ІД".