Туреччина розкрила план боротьби з кризою ліри, яка вже втратила 40% - FT

20 вересня 14:00

Міністр фінансів обіцяє скоротити державні витрати майже на 10 млрд доларів на тлі інфляційних сплесків.

 

Міністр фінансів Туреччини і зять президента Берат Албайрак знизив цільові показники економічного зростання країни і пообіцяв скоротити державні витрати майже на 10 млрд доларів, оскільки країна прагне знайти шлях з економічної кризи. Албайрак заявив про те, що зростання ВВП складе в 2018 році 3,8% і 2,3% в наступному – обидва прогнози скоротилися у порівнянні з попередніми на 5,5 відсотка, пише Financial Times.

Намагаючись пом'якшити стурбованість серед міжнародних інвесторів тим, що державні витрати підживлюють інфляцію, яка майже досягла 18% в серпні, Альбайрак пообіцяв скоротити інфраструктурні проекти, на які припадає значна частина державних витрат.

Деякі з проектів, які ще не були оголошені, будуть припинені. Твитнуть Поделиться

"Мега інфраструктурні проекти будуть реалізовані з міжнародним фінансуванням", - сказав він в презентації з використанням англомовних слайдів у музеї в Стамбулі.

Він заявив про те, що дефіцит бюджету складе 1,9 відсотка від ВВП цього року і 1,8 відсотка в 2019 році. В підтвердження того, що інфляція, ймовірно, буде зростати ще більше в найближчі місяці, цільовий показник інфляції в 2018 році склав 20,8 відсотка. Але Альбайрак заявив, що показник скоротиться до 15,9% в наступному році.

Турецька ліра втратила 40 відсотків своєї вартості по відношенню до долара з початку року.

Економічний план показали через тиждень після того, як центральний банк Туреччини похвалив деяких інвесторів за підвищення процентних ставок, незважаючи на очевидні заперечення президента країни Реджепа Таїпа Ердогана. Інвестори заявили, що шукали більш консервативні прогнози ВВП і більше прихильності фінансової дисципліни.

Альваро Ортіс Відаль-Абарка, головний економіст у питаннях Туреччини в іспанському банку BBVA, назвав цей план таким, що заснований на "більш реалістичних припущеннях про ВВП та інфляції", які показали, що уряд був готовий прийняти більш низький, але більш стійке зростання".

Він також зазначив, що план скорочення витрат став приємним кроком, але додав, що більш докладна інформація про плани по залученню додаткового доходу в $ 2.6 млрд буде вітатися.

Альбайрак сказав, що "буде впроваджена більш ефективна практика партнерства між державним і приватним секторами" - рекомендація МВФ - і що схема соціального страхування буде переглянута.

Він додав, що банки будуть проходити "дослідження з оцінки стану здоров'я", щоб "визначити [їх] фінансову структуру і якість активів".

Інвестори ж сподівалися, що презентація оголосить про створення "поганого банку" для передачі проблемних кредитів державі. Міністр фінансів сказав, що після перевірки стану здоров'я економіки Туреччина за необхідності зробить подальші кроки.