Туреччина посилила нагляд за проходженням російських кораблів ВМФ через чорноморські протоки

08 квiтня 12:44

Десантний корабель "Мінськ" у п'ятницю, 8 квітня, вперше йшов під конвоєм відразу чотирьох патрульних катерів.

 

Влада Туреччини значно посилила супровід російських бойових кораблів, що проходять через чорноморські протоки, повідомляють у п'ятницю стамбульські інформаційні портали.

Великий десантний корабель Балтійського флоту "Мінськ", що проходив у п'ятницю вранці через Босфор і повертався в Чорне море з Сирії, вперше йшов під конвоєм відразу чотирьох патрульних катерів, а також під наглядом вертольота.

Посилений "нагляд" за проходженням російських бойових кораблів через чорноморські протоки почався ще 2 березня, коли їх стали супроводжувати два або три патрульні катери і один вертоліт.

Судячи з фотографій і відеокадрів, які публікують стамбульські сайти, турецькі патрульні катери щоразу беруть російські бойові кораблі, що прямують до берегів Сирії або повертаються у Чорне море, так звану "коробочку".

Причин посилення супроводу російських військових кораблів влади не пояснюють.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Росія не зрозуміла Туреччини, з-за чого втратила її як друга.

Відносини між Москвою та Анкарою почали погіршуватися після вступу Росії у війну в Сирії для підтримки режиму президента Башара аль-Асада, проти якого виступає Туреччина, і ударів російської авіації по територіях, де живуть сирійські Тюркмен. Хоча Росія заявила, що має на меті об'єкти "Ісламської держави" в Сирії, насправді більшість цих ударів спрямована проти інших супротивників Асада, зокрема, і проти помірної опозиції, має підтримку Заходу і арабського світу.

Відносини між країнами ще більш "охололи" після інциденту з російським військовим літаком Су-2. Так, 24 листопада на турецько-сирійському кордоні був збитий російський Су-24. Обидва

З російської сторони після інциденту були заборонені туристичні поїздки в Туреччину, МЗС повідомив про найближче скасування безвізового режиму, а військові припинили всі контакти. Всередині Росії проблеми почалися у постачальників турецьких товарів,

У теж час, президент і прем'єр-міністр Туреччини неодноразово піддавали критиці втручання Росії в сирійський конфлікт і звинувачували ВКС РФ бомбардування цивільних об'єктів і вбивствах мирних жителів.