Туреччина пообіцяла заходи у відповідь у випадку санкцій США за придбання Анкарою російських С-400

15 червня 02:49

Відносини Анкари і Вашингтона неабияк зіпсовані тим, що країни вже не один місяць сперечаються із-за закупівлі Туреччиною систем ППО російського виробництва.

 

Туреччина вживе проти США "зустрічних кроків", якщо Вашингтон вирішить ввести санкції проти Анкари через придбання російських самохідних комплексів протиповітряної оборони С-400, заявив 14 червня міністр закордонних справ країни Мевлют Чавушоглу, передає Reuters.

"Якщо Сполучені Штати будуть вдаватися до будь-яких негативних дій по відношенню до нас, ми зробимо відповідні кроки", – зазначив міністр.

Відносини Анкари і Вашингтона неабияк зіпсовані тим, що країни вже не один місяць сперечаються через придбання Туреччиною систем ППО російського виробництва; США протестує проти цієї угоди і лякає Анкару усілякими карами, включно із санкціями та позбавленням винищувачів F-35, проте та стоїть на своєму і розривати угоду навіть не збирається – перші С-400 прибудуть до Туреччини у липні.

"Ми визначилися з питанням С-400. Незалежно від того, якими будуть результати, ми не зробимо жодного кроку назад", – підкреслив глава міністерства закордонних справ Туреччини.

29 грудня 2017 року Туреччина і РФ підписали кредитну угоду в межах угоди про постачання зенітно-ракетних комплексів С-400. Це перша країна НАТО, яка купує російську систему протиповітряної оборони. Сам контракт на поставку комплексів був укладений у вересні.

22 травня американський телеканал CNBC з посиланням на власні джерела повідомив, що США дали Туреччині два тижні на відмову від придбання ЗРК С-400 у Росії, пригрозивши виключити Анкару з програми F-35.

29 травня стало відомо, що США можуть запровадити санкції проти Туреччини у рамках закону CAATSA і виключити її із програми F-35 у разі придбання Анкарою російських ракетних комплексів протиповітряної оборони С-400 "Тріумф".

7 червня США прийняли рішення більше не приймати пілотів військово-повітряних сил Туреччини на програму навчання навичок пілотування винищувачів п'ятого покоління F-35. Пізніше було зупинено навчання і тих турецьких пілотів та спеціалістів, що вже проходили його на авіабазі Люк ВПС США.