Туреччина має право вживати "всі види заходів" проти порушення своїх кордонів - прем'єр

24 листопада 16:35

Туреччина буде вживати всі можливі заходи проти тих, хто порушує її сухопутні і повітряні кордони, і вважає це своїм "міжнародним правом і національним обов'язком".

 

Туреччина зробить все необхідне для забезпечення безпеки своїх громадян і миру як всередині країни, так і біля своїх зовнішніх кордонів, заявив прем'єр-міністр Ахмет Давутоглу на брифінгу у вівторок, 24 листопада.

Прем'єр відповів на прохання журналістів прокоментувати інцидент зі збитим російським бомбардувальником Су-24.

Він зазначив, що Туреччина сьогодні перебуває "у вогняному кільці", і що світове співтовариство повинно знати і бути впевненим в тому, що країна зробить все можливе, щоб "загасити пожежу".

"Ми хочемо, щоб всі знали, що ми підемо на будь-які жертви і будемо вживати будь-які заходи, якщо мова йде про безпеку наших громадян, виживання нашої країни в цьому вогняному кільці, життя і гідність наших громадян. Миттєве втручання наших збройних сил в інцидент із порушником турецького повітряного простору літаком також необхідно розглядати в цих рамках", - сказав глава уряду, цитує його турецьке агентство Anadolu.

Він також підкреслив, що Туреччина "категорично не сприймає підхід, згідно з яким одна держава спрямовує погляди на землі іншої".

"Але всі повинні знати, що прийняти будь-які заходи проти тих, хто порушив наші сухопутні і повітряні кордони, незважаючи на неодноразові попередження, які ми ще раз підтвердили на нараді з питань безпеки у палаці Чанкая в неділю, є і нашим міжнародним правом і національним обов'язком",- зазначив Давутоглу.

Читайте також: Туреччина і Росія уникають конфлікту через збитий Су-24 – Hürriyet

Прем'єр Туреччини звернувся до усього світу й міжнародної громадськості із закликом "загасити пожежу, що виникла в Сирії".

"Ми відкрито звертаємося до тих, хто б це не був, чи це режим Асада, або терористичні організації, або ті, хто втручається ззовні, замість того, щоб загасити вогонь у Сирії, вони піддають ударів туркманов в Байырбуджаке, арабів в Алеппо або ж арабів, курдів і туркманов в Азазе. Сирійський народ заслуговує права на існування в світі і гідність, як і всі інші народи",- додав він.

Раніше свою позицію висловив російський президент. Володимир Путін назвав Туреччину "посібником терористів" і розцінив інцидент як "удар в спину" з її боку. Він також заявив, що це "буде мати серйозні наслідки для російсько-турецьких відносин".

Як стало відомо, вранці 24 листопада Туреччина збила російський бомбардувальник Су-24. Двоє пілотів літака встигли катапультуватися, проте відомо, що одного з пілотів захопили сирійські турки.

В Генштабі Туреччини заявили, що військовий літак порушив повітряний простір країни. Відзначається, що турецькі ВПС 10 разів протягом 5 хвилин попереджали російський літак про наслідки, однак реакції не було. Командування прийняло рішення "втрутитися", і літак був збитий двома винищувачами F-16S в рамках правил ведення бойових дій.

В Міноборони РФ у свою чергу стверджують, що Су-24 нібито був збитий із землі в повітряному просторі Сирії, коли знаходився на висоті 6 км.

У зв'язку з інцидентом, на прохання Туреччини, НАТО збереться на позачергове засідання. Обговорення відбуватиметься згідно четвертої статті Вашингтонського договору, згідно з якою члени НАТО обговорять загрозу територіальній цілісності.