Трюдо і Ердоган обговорили катастрофу літака МАУ в Ірані та ситуацію на Близькому Сході

23 сiчня 06:40

Та обговорили важливість продовження боротьби з ІД.

 

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорили розслідування катастрофи з українським літаком, збитим в Ірані, а також ситуацію на Близькому Сході.

"Прем'єр-міністр подякував президенту Ердогану за допомогу Туреччини у сприянні канадської реакції на трагедію, включаючи транзит членів сімей жертв через Туреччину. Обидва лідери погодилися з тим, що повне, що транспарентне розслідування трагедії має тривати, з тим щоб забезпечити справедливість і дати відповіді сім'ям жертв", - йдеться в заяві пресслужби глави канадського уряду.

Лідери двох країн обмінялися думками про останні події на Близькому Сході і "погодилися з необхідністю деескалації та діалогу з метою зниження напруженості і сприяння миру і стабільності в регіоні".

Вони також обговорили важливість продовження боротьби з ІД.

"Лідери двох країн погодилися з важливістю торгових і міжособистісних зв'язків між Канадою і Туреччиною. Вони обговорили можливості для інвестицій і розширення співпраці в майбутньому", - додає пресслужба Трюдо.

Нагадаємо, 8 січня в Ірані зазнав аварії літак "Міжнародних авіаліній України", який летів з Тегерана до Києва. В авіакатастрофі загинуло 11 громадян України – двоє пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу. Крім українців на борту літака перебували громадяни Ірану, Канади, Німеччини, Великої Британії, Швеції та Афганістану: загалом 176 осіб.

Іран спершу заперечував власну причетність до катастрофи, відразу заявивши про технічну несправність літака 2016 року випуску, що пройшов обстеження за день до вильоту.

Однак 11 січня командувач аерокосмічними силами Корпусу вартових Ісламської революції Амір Алі Хаджизаде взяв на себе всю відповідальність за катастрофу. Згідно з офіційною версією, цивільний борт збили помилково.

Про те, що Boeing був атакований ППО Ірану, заявляли лідери США, Великої Британії, Канади і НАТО. У Тегерані цю версію відкидали, звинувачуючи Сполучені Штати в "психологічній війні".

Влада України на заяви західних партнерів реагувала стримано, і президент Володимир Зеленський закликав дочекатися завершення розслідування і утримуватися від спекуляцій. Але після визнання Тегерана секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що справжня причина авіакатастрофи була відома йому ще 8 січня. Тим не менш, раніше в РНБО стверджували, що розглядають сім версій.

Докладніше про катастрофу читайте в матеріалі Сергія Немирича "Жвавий жах 2020" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".