Трамп здається одержимим Путіним і Росією – NYT

21 липня 18:27

Риторика мільярдера на диво співпадає з бажаннями Москви, а його оточення пов'язане з російськими і українськими олігархами.

 

В інтерв'ю CNN сенатор Марк Рубіо поцікавився, чому кандидат в президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп здається таким одержимим Володимиром Путіним.

Відповідь на це питання в певному сенсі цілком очевидна. Трамп бачить в Путіні сильного лідера, який каже, що йому захочеться, робить все, що надумає і при цьому не боїться, що його "освистає" преса, оскільки він її контролює. Але Рубіо правий: дуже багато дивних і загадкових ниточок існують між Трампом і Путіним.

Про це на сторінках New York Times пише Ендю Розенталь. Перша з таких ниточок – це голова його виборчого штабу Пол Манафорт з історією роботи з "різними огидними диктаторами", серед яких "маріонетка Кремля" колишній президент України Віктор Янукович. Автор пише, що українці вважають смішним той факт, що колишній радник президента-втікача тепер працює на одіозного мільярдера.

"Ми в Україні жартуємо, що для Трампа дуже поганий знак те, що він найняв Манафорта. Тому що його клієнт Янукович був повалений і втік в Росію, а саме в Ростов. Тож Трам також може закінчити в Ростові", - цитує оглядач українського політолога Олега Кравченка.

Манафорт має зв'язки з російським олігархом Олегом Дерипаскою, який казково розбагатів завдяки своїм зв'язкам в Кремлі. Впродовж років росіянину було заборонено перетинати кордон США через обвинувачення у зв'язках з організованою злочинністю. Слідчі на Кайманових островах допитували Манафорта у справі "інвестування Дерипаскою 26,2 мільйонів доларів у збанкрутілу телекомунікаційну компанію в Україні".

"Також Манафорт мав "численні ділові угоди" з іншим пропутінським олігархом – Дмитром Фірташем", - йдеться в статті.

До цієї "загадкової ниточки" можна додати також іншого друга Трампа – колишнього військового генерала Майкла Флінна, якого мільярдер називав потенційним соратником на виборах.

Під час інтерв'ю журналіст-розслідувач Yahoo News Майкл Айзікофф запитав Флінна, чому він ходив святкувати річницю існування російського пропагандистського телеканалу Russia Today минулого року, "сидів поруч з автократом і навіть виголосив промову". Колишній генерал відповів, що "намагався в мовити росіян натиснути на іранців, щоб вони не влаштовували безлад на Близькому Сході". Айзікофф запитав, чи отримував Флінн гроші від Росії, на що той відповів заперечно.

"А хто ж вам тоді заплатив?" - допитувався журналіст.

"Моя агенція з питань комерційних виступів. Запитайте їх", - відповів друг Трампа.

Ця розмова здається абсолютно абсурдною. Але на з'їзді Республіканської партії в Клівленді ідея, що Трамп одержимий Путіним, а той його задобрює, щоб отримати контроль над американським політиком, більше не здавалася божевільною, як раніше.

Зрештою, Трамп і сам любить теорії змови. Він навіть сам "породив" одну з них, засумнівавшись в походженні і релігійній приналежності Барака Обами, намагаючись виставити його мало не поплічником терористів. Тим часом в Клівленді виступали "зовсім не прості люди". Зокрема, слово взяв колишній радник Трампа Роджер Стоун, який написав цілу "конспіраційну" книгу про Гіларі Клінтон. Також там був "правий" активіст Алекс Джонс.

Читайте також: Трамп офіційно висунутий кандидатом на пост президента США

"Істеблішмент, Джордж Сорос і інші намагалися зробити все можливе, щоб закритий мій сайт", - кричав він про свою веб-сторінку з численними теоріями змови, хоча Сороса ніде не було видно поряд.

"Я не думаю, що зацікавленість Трампа в Путіні виходить за межі схожості їхніх особистостей. Але я не перестаю думати про 80-ті роки, коли я писав репортажі з СРСР, місця, де не вірять у випадковості і постійно до всього ставляться з підозрою. Злі наміри були фундаментом радянської параної. Як писав Ленін у листі до газети "Правда", в політиці неважливо, хто напряму висловлює певні погляди. Важливо, кому це йде на користь", - пише оглядач.

Тим часом, Трамп допустив, що США не будуть захищати союзників по НАТО від Росії. В цей же час, посол однієї з країн НАТО розповів, що в Балтії дуже багато людей непокояться через можливість президентства Трампа і те, "як це розв'яже руки Путіну".

Раніше Трамп виключив з програми Республіканців передачу зброї Україні. Пункт про це замінило більш розмите формулювання про те, що США "нададуть належну підтримку". Члени комітету проголосували щодо цих змін і внесли поправку в програму Республіканської партії. Видання зауважує, що тепер офіційна позиція партії щодо передачі зброї України буде суперечити позиції майже всіх її лідерів, які відповідають за національну безпеку.

В цей же час, кандидат від Демократичної партії Хіларі Клінтон неодноразово засуджувала вторгнення Росії в Україну і критикувала Трампа за симпатію до Москви. Під час кампанії вона заявила, що у разі обрання Трампа, у Кремлі буде свято.