Трамп збирається звільнити ще двох ворожих до Росії радників - CNN

14 березня 12:42

Слідом за Тіллерсоном у відставку можуть піти Макмастер і Келлі.

 

Президент США Дональд Трамп натякнув на те, що він готовий звільнити ще двох своїх радників, з якими у нього виникли розбіжності у поглядах. Зокрема, у відставку може піти радник з національної безпеки Герберт Макмастер.

Про це повідомляє CNN, додаючи, що Трамп намагається оточити себе людьми, які будуть підтримувати його "популістський порядок денний і фривольний стиль". Джерела повідомили телеканалу, що після кількох місяців поширення чуток Макмастер може все ж таки покинути Білий дім.

Крім того, президент США розглядає кандидатури для заміни голови його адміністрації Джона Келлі. Втім, видання допускає, що звільнення Келлі здається менш неминучим, ніж у випадку Макмастера. Нещодавно у Каліфорнії Трамп навіть публічно хвалив голову своєї адміністрації.

Тракож останнім часом загострилися відносини преиздента США і його секретаря з питань ветеранів Девідом Шулкіним. CNN з посиланням на джерела пише, що його можуть замінити міністром енергетики Ріком Перрі.

Одні співрозмовники телеканала допустили, що нові кадрові перестановки можуть відбутися вже цього тижня. Інші чиновники вважають, що цей процес триватиме дещо довше і розтягнеться на кілька тижнів чи й навіть на два місяці. Білий дім не відповів на запитання про можливу відставку Макмастера. Минулого тижня прес-секретар Білого дому Сара Сандерс сказала, що він лишається "важливим членом команди президента".

Раніше Reuters повідомляло, що два ключових радника Трампа можуть пітиу відставку. Політичні оглядачі в США вважають Герберта МакМастера і Джона Келлі військовими, які впливають на американського президента, визначаючи щоденні справи в Білому домі. Вони також переконали Трампа у важливості міжнародних альянсів, зокрема НАТО, який він неодноразово критикував. Однак, всі джерела видання повідомили, що напружені відносини американського президента з його ключовими радниками можуть вибухнути, як у випадку з Держсекретарем Рексом Тіллерсоном.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп звільнив Тіллерсона з посади держсекретаря США. За даними Washington Post, минулої п'ятниці Трамп попросив Тіллерсона піти у відставку, і дипломату довелося перервати своє африканське відрядження цього понеділка, щоб повернутися до Вашингтона.

Чутки про можливу відставку держсекретаря поширювалися з липня. Але тоді Білий Дім усе заперечував. Замість Тіллерсона Трамп висунув на посаду держсекретаря кандидатуру екс-голови ЦРУ Майка Помпео.

Про те, хто такий Майк Помпео і що він говорив про Україну, читайте у статті DT.UA.