Трамп заявив про намір позбавити секретного доступу ще одного чиновника

18 серпня 04:45

На цей раз під удар потрапить Брюс Ор, колишній заступник міністра юстиції і генпрокурора США і діючий чиновник міністерства.

 

Президент США Дональд Трамп заявив, що після Бреннана скоро позбавить допуску до державних секретів ще одного чиновника - співробітника американського міністерства юстиції Брюса Ора, дружина якого працювала у фірмі Fusion GPS, яка склала досьє на нинішнього американського лідера, і яке нібито містило компрометуючі матеріали, сказано у тексті бесіди Трампа з журналістами, який поширив Білий дім, передає "Сьогодні".

На питання про те, що станеться із правом допуску до секретної інформації, яким володіє Брюс Ор, Трамп заявив, що Ор скоро позбудеться цього доступу.

"Я думаю, що Брюс Ор – це ганьба. Я підозрюю, що я дуже скоро позбавлю його цього (допуску - ред.)... Я думаю, що Брюс Ор – це ганьба, разом зі своєю дружиною Неллі", – заявив американський президент.

Брюс Ор раніше був знятий з посади помічника заступника міністра юстиції і генпрокурора США Роду Розенстайна через те, що приховав від начальства інформацію про свої контакти з екс-співробітником британських спецслужб Крістофером Стілом під час американської передвиборчої кампанії. Останній був найнятий вашингтонською компанією Fusion GPS для складання скандального досьє, та нібито мав компромат на Трампа. Як з'ясував спецкомітет з розвідки нижньої палати Конгресу, що займається розслідуванням ймовірної змови між помічниками Трампа та представниками РФ, Ор після виборів також контактував з головою Fusion GPS Гленном Сімпсоном.

Складене цією компанією досьє містило купку неперевірених відомостей компрометуючого характеру про Трампа. Діяльність Fusion GPS профінансувала Демократична партія США і її штаб кандидата в президенти на виборах 2016 року Хілларі Клінтон. При цьому збір таких матеріалів спочатку організували республіканці через невдоволення тим, що Трамп вирішив вступити у боротьбу за посаду президента від їх партії.

15 серпня Трамп офіційно позбавив колишнього директора ЦРУ Джона Бреннана доступу до секретної інформації. Заяву зачитала прес-секретар Білого дому Сара Сандерс. Рішення щодо Бреннана послідувало через день, після того, як він розкритикував президента Трампа за його висловлюваннястосовно екс-помічниці Білого дому Омароси Маніголт-Ньюман, яка написала книгу про президента Трампа.

Раніше повідомлялося, що Трамп планує відібрати секретний доступ у шістьох екс-чиновників за політизацію зв'язків з РФ.