Трамп застеріг Ердогана від "іноземного втручання" в Лівії

02 сiчня 21:58

Трамп заявив, що втручання іноземців ускладнює ситуацію в Лівії.

 

Президент США Дональд Трамп у четвер попередив свого турецького колегу Реджепа Тайіпа Ердогана проти будь-якого іноземного втручання" в Лівії, заявив Білий дім після того, як турецькі законодавці схвалили військове розгортання для підтримки визнаного ООН уряду в Тріполі.

У телефонному дзвінку менш ніж через годину після того, як Анкара прийняла законопроект, що дозволяє розміщення військ у Тріполі, Трамп "вказав, що втручання іноземців ускладнює ситуацію в Лівії", заявив офіційний представник Білого дому Хоган Гідлі.

Уряд національної згоди (ДПА) в Тріполі з квітня піддавався нападу з боку Лівійської національної армії (ЛНА) на чолі з генералом Халіфою Хафтаром.

Ердоган неодноразово звинувачував Росію у відправці приватних найманців у підтримку ЛНА, хоча Москва це спростувала. За словами турецького президента, Трамп і Ердоган "підкреслили важливість дипломатії у вирішенні регіональних проблем".

Ситуація в Сирії також була розглянута за зверненням, додав він.

У заяві Білого дому йдеться, що лідери "погодилися з необхідністю деескалації в Ідлібі, Сирія, щоб захистити мирних жителів", через день після того, як вісім осіб були вбиті в результаті сирійського ракетного удару в провінції.

Нагадаємо, минулого тижня президент Туреччини подав клопотання в парламент у зв'язку з проханням уряду Лівії про військову допомогу.

27 листопада Анкара і уряд національної згоди Лівії підписали пакт про військове співробітництво, а також пакт про морські кордони в Східному Середземномор'ї.

Детальніше про ситуацію в Лівії читайте в матеріалі Миколи Замикули "Битва за Тріполі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".