Трамп вважає можливою торговельну угоду з Китаєм тільки після мирного вирішення питання Гонконгу

19 серпня 10:17

Мирне врегулювання сприятиме договором.

 

Якщо китайське керівництво гуманітарними методами вирішить проблему з протестами в Гонконзі, то це буде сприяти укладенню між США і Китаєм угоди щодо торгових розбіжностей, заявив президент США Дональд Трамп.

"Я б хотів, щоб ця проблема була вирішена гуманітарних способом. Вважаю, це було б дуже добре для операції по торгівлі, яку ми обговорюємо зараз", - сказав він журналістам.

"Думаю, важко буде укласти угоду, якщо вони вдадуться до насильства, я маю на увазі, що якщо повторяться події на площі Тяньаньмень", - додав він.

За словами президента США, у голови КНР Сі Цзіньпіна для вирішення питання мирним шляхом без застосування жорстких методів є всі можливості, необхідно тільки його бажання.

Раніше Трамп пропонував Сі Цзіньпіну безпосередньо зустрітися з очільниками гонконгських протестів. Пекін заявив, що американському президенту краще дотримуватися свого раніше озвученого висловлювання про те, що Гонконг - частина Китаю, і не втручатися у внутрішні китайські справи.

Коментарі Трампа щодо ситуації в Гонконзі прозвучали в той момент, коли сторони готуються до проведення чергового раунду консультацій з метою припинення торговельної війни. Економічний радник американського президента Ларрі Кудлоу заявив у неділю, що на найближчі 10 днів намічені телефонні консультації між представниками обох сторін. Якщо вони пройдуть успішно, то переговори між високопоставленими чиновниками будуть відновлені.

Протести у місті спалахнули в середині червня, у найбільшій акції протесту брали участь майже два мільйони людей. Жителі Гонконгу виступали проти прийняття закону про екстрадицію підозрюваних у порушенні закону осіб до материкового Китаю, вважаючи, що він може бути використаний для передачі в руки китайського правосуддя дисидентів і несправедливо переслідуваних людей.

Уряд відмовився від ратифікації проєкту закону, проте тепер демонстранти вимагають розгляду справи про жорстокість поліції, демократичних реформ і відставки Керрі Лем.

Докладніше про ситуацію в Гонконзі читайте в статті Наталії Бутирської "Гонконг: територія свободи під китайським ковпаком" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".