Трамп вимагає від Франції не лізти в політику США по відношенню до Ірану

09 серпня 05:51

На думку Трампа, ніхто не має права представляти інтереси США, крім США.

 

Президент США Дональд Трамп вимагає від Франції припинити посилати Ірану "суперечливі сигнали", тим самим втручаючись у політику США по відношенню до Тегерану, передає інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна".

"Іран стикається з серйозною фінансовою проблемою. Вони відчайдушно хочуть провести переговори з США, але їм посилають змішані сигнали від усіх тих, хто претендує на те, щоб представляти нас, включно із президентом Франції Макроном... Я знаю, що у Еммануеля добрі наміри, як і у всіх інших, але ніхто не може відповідати за Сполучені Штати, крім Сполучених Штатів. Ніхто не має права представляти яким-небудь чином", – написав Трамп.

Випад Трампа пов'язаний з тим, що 8 серпня низкою світових ЗМІ пройшла інформація про телефонні переговори президентів Франції та Ірану Еммануеля Макрона та Хасана Роухані, які пройшли у кінці липня і тривали близько двох годин. Нібито, Макрон під час розмови запросив іранського президента на саміт G7 у Францію для зустрічі з американським лідером Дональдом Трампом, однак Роухані відмовився від пропозиції Макрона.

Пізніше на Єлисейських полях спростували цю інформацію.

Нагадаємо, 20 липня Іран захопив британський танкер в Ормузькій протоці. Танкер Stena Impero, на думку Тегерана, порушив міжнародні правила. У заяві йдеться, що судно захоплене разом з 23 членами екіпажу на борту і спрямоване на берег для перевірки.

4 серпня іранські військово-морські сили захопили ще один танкер. Згідно із заявою Тегерана, затримане судно йшло з вантажем контрабандної нафти.

Після серії атак і захоплень танкерів в Ормузькій протоці та Перській затоці Велика Британія ініціювала місію із захисту торгового судноплавства в цьому регіоні. У її складі в Сполученому Королівстві хочуть бачити Італію, Францію та Данію, розглядає можливість приєднання до неї і Німеччина.

4 липня морська піхота Великої Британії затримала іранський нафтовий танкер Grace-1 у водах Гібралтару, який йшов до Сирії на порушення міжнародних санкцій. Тегеран обіцяв вжити відповідні заходи.

9 липня іранські кораблі спробували захопити британський нафтовий танкер, що йшов у супроводі фрегата Montrose. У Тегерані спробу захоплення британського танкера заперечують.

У травні і червні США звинуватила Тегеран в атаках на танкери в Оманській і Перській затоках. Іран всі звинувачення відкидає. Докладніше читайте в матеріалі Віталія Федяніна "Міна в Затоці" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".