Трамп відправив Пенса і Помпео на зустріч із Ердоганом через вторгнення Туреччини до Сирії

16 жовтня 02:27

США наполягають на припинення наступу на курдів і загрожують Туреччини санкціями.

 

Президент США Дональд Трамп відправив у Туреччину віце-президента Майка Пенси і держсекретаря Майка Помпео. У Білому домі заявили, що Пенс має намір зустрітися в Анкарі з турецьким президентом Реджепом Ердоганом і спробувати умовити його припинити наступ на турецьких курдів.

Трамп заявив, що США наполягають на припиненні вогню, а також в черговий раз пригрозив Туреччині санкціями за дестабілізацію обстановки в регіоні.

Пенс, в свою чергу уточнив, що крім нього і Помпео в Анкару летять радник президента з питань національної безпеки Роберт о'брайен і спецпредставник з питань Сирії Джеймс Джеффрі.

"За дорученням президента Трампа завтра я очолю делегацію..., щоб закликати Туреччини негайно припинити вогонь і почати переговори про відновлення миру і стабільності в регіоні", - повідомив віце-президент на своїй сторінці в Facebook у вівторок, 15 жовтня.

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про початок військової операції "Джерело миру" на північному сході Сирії. Турецьке керівництво планує створити в регіоні буферну "зону безпеки" і переселити туди, очевидно, після вигнання курдів близько 2 млн сирійських біженців. Ця операція стала третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" й "Оливкова гілка".

Євросоюз, НАТО і Ліга арабських держав засудили Туреччини і закликав Анкару припинити операцію в Сирії. Рада Безпеки ООН не змогла узгодити резолюцію у зв'язку з вторгненням Туреччини в Сирію.

США запровадили санкції проти Міністерства оборони і Міністерства оборони Туреччини. При цьому Трамп наказав вивести з півночі Сирії американські війська, які були для Туреччини стримуючим фактором.

На тлі турецького наступу курди уклали союз із режимом Башара Асада.

У грудні минулого року Білий дім і Пентагон повідомили про виведення американських військ із Сирії у зв'язку з переходом до "нової стадії" військової операції проти терористичного угруповання "Ісламська держава". Вже у січні армія Туреччини завдала артилерійських ударів по районах на півночі Сирії, які знаходяться під контролем курдських Загонів народної самооборони YPG.

Опозиційна коаліція "Сили демократичної Сирії" розцінила дії США як "удар у спину". Американський військовий контингент діяв у тісному контакті із СДС, які воюють проти ІДІЛ і режиму Башара Асада. До складу СДС входять також курдські загони самооборони YPG, проти яких Туреччина провела серію операцій. Анкара вважає курдські формування в Сирії терористичними і звинувачує їх у підтримці сепаратистів з "Робітничої партії Курдистану".

Детальніше про наслідки турецької операції читайте у матеріалі Миколи Замікули "Ердоган знайшов "Джерело миру"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".