Трамп розпорядився посилити правила надання притулку біженцям

30 квiтня 23:24

Трамп пропонує стягувати плату за подання заяви на надання притулку.

 

Президент США Дональд Трамп підписав указ, який зобов'язує Міністерство юстиції і Міністерство внутрішньої безпеки протягом 90 днів ввести нові правила, що посилюють політику надання притулку особам, які мігрували до США, в тому числі встановити плату за заяви про надання притулку, які на сьогодні можна подавати безкоштовно.

Крім того, Трамп пропонує прискорити процес розгляду справ щодо надання притулку протягом 180 днів, а також посилити правила для працевлаштування, згідно з новими правилами, прохачі притулку не зможуть отримати роботу, поки їх справа розглядається в імміграційному суді.

"Метою цього меморандуму є посилити процедури отримання притулку, щоб убезпечити нашу систему від значних зловживань нашим процесом надання притулку", - йдеться в документі, підписаному Трампом, передає Reuters.

У Службі громадянства та імміграції США розкритикували ініціативи Трампа, назвавши введення платної подачі заяви на надання політичного притулку великою перепоною для більшості біженців.

"Більшість людей, які приїжджають в Сполучені Штати в пошуках притулку, приїжджають в одній сорочці", - повідомила екс-співробітник Служби Вікторія Нілсон.

Президент Союзу імміграційних суддів Ешлі Табаддор вважає відведений Трампом строк у шість місяців для розгляду справ в імміграційних судах нездійсненним. Так як в судах на розгляді у черзі понад 800 тисяч справ, при цьому адекватних ресурсів для своєчасного розгляду цих претензій співробітникам ніколи не надавали.

На сьогодні на кордоні Мексики та США в очікуванні надання притулку знаходяться 100 тисяч осіб, що є рекордним показником за останні 10 років.

Раніше папа Римський Франциск передав 500 тисяч євро біженцям в Мексиці, які залишилися без засобів до існування в очікуванні отримання притулку в США.

Відзначимо, в Україні перебувають на обліку понад 2,5 тисячі біженців з інших країн. Найчастіше з проханням про захист звертаються громадяни Афганістану, Росії, Бангладеш, Сирії, Іраку та Сомалі.

За даними UNHCR, зараз міграційна криза розгортається в Бангладеші та Лівані. Кожен третій біженець є вихідцем із Сирії. Так, більшість сирійців, які покинули свою країну, живуть у Туреччині (3,6 млн), Лівані (968,1 тисячі) і Йорданії (667, 2 тисячі), Німеччині (514 тисяч).

Також на 1% кількість біженців збільшилася в Афганістані. До середини 2018 року в країні їх налічувалося 2,7 мільйона. З них 1,4 мільйона знайшли притулок у Пакистані, 951,1 тисячі – в Ірані і 116,7 тисячі – в Німеччині.

У той же час Південний Судан залишили 2,5 мільйона осіб, 1,1 мільйона з яких тепер живуть в Уганді, 768,1 тисячі – в Судані та 445 тисяч в Ефіопії.

Детальніше про українську міграцію читайте в статті Андрія Гайдуцького "Боротьба за мігрантів. Україні приготуватися" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".