Трамп прокоментував можливість імпічменту на тлі скандалу із Зеленським

23 вересня 23:23

За словами президента США, він не вважає загрози Конгресу досить серйозними.

 

Президент США Дональд Трамп заперечує можливість того, що Конгрес може оголосити йому імпічмент через скандал, що спровокувала його телефонна розмова з президентом України Володимиром Зеленським. Американський президент стверджує, що не тиснув на Зеленського і не вимагав від нього ініціювати розслідування щодо Джо Байдена – колишнього віце-президента і потенційного кандидата в президенти від Демократичної партії, передає Reuters.

У штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в понеділок, 23 вересня, відповідаючи на запитання журналістів про ймовірність імпічменту, Трамп заявив, що не вважає погрози Конгресу серйозними.

Напередодні Трамп визнав, що згадував свого потенційного конкурента Джо Байдена в розмові з Зеленським у липні. Говорячи про свого потенційного конкурента на президентських виборах, Трамп заявив, що не хоче, щоб такі люди як Байден і його син "створювали корупцію в Україні".

20 вересня стало відомо, що один з інформаторів американської розвідки подав скаргу на Дональда Трампа через тиск на президента іншої країни. Судячи з усього, йшлося Україну, так як за дві з половиною тижні до подачі скарги Трамп розмовляв із Володимиром Зеленським. Тривогу інформатора викликало якась серйозне "обіцянка", дана Трампом.

Скарга спровокувала жорстку конфронтацію частини Конгресу і Білого дому: конгресмени і сенатори-демократи вимагають показати текст скарги, в той час як адміністрація Трампа категорично відмовляється це робити. Джо Байден і сенатори-демократи також наполягають на оприлюдненні стенограми розмови. Сам Трамп всі звинувачення традиційно заперечує і навіть не виключив, що стенограму все ж буде опубліковано.

Як повідомляло DT.UA, оточення Дональда Трампа цікавлять напрацювання Генпрокуратури у справі Burisma, до наглядової ради якої входив син Джо Байдена Хантер. Власник Burisma Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді Миколи Азарова з липня 2010 року по квітень 2012 року. Наприкінці 2014 року Злочевський залишив Україну, і Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні. Згодом кримінальні справи щодо Злочесвкого були закриті, а його компанія погасила податкову заборгованість.

Байден втретє балотується в президенти США. Уперше демократ став кандидатом на президентських виборах у 1988 році, але через три місяці після початку кампанії відкликав свою кандидатуру. У 2008 році він знову став боротися за своє висунення від Демократичної партії, однак згодом відмовився віж участі у праймеріз. З 2009 по 2017 Байден обіймав посаду віце-президента в адміністрації Барака Обами.

Детальніше про розвиток відносин президента Зеленського з керівництвом США і Росії читайте в статті головного редактора видання "Дзеркало тижня. Україна" Юлії Мостової "Квартал чорних лебедів".