Трамп практично втратив інтерес до Венесуели – ЗМІ

20 червня 07:45

Йому обіцяли швидку перемогу над Мадуро, проте все перетворилося на затяжну кампанію, тому американському президентові набрид цей проект.

 

Президент США Дональд Трамп практично втратив інтерес до Венесуели, оскільки втомився чекати, коли очолювана так званим "тимчасовим президентом" опозиція скине чинного главу держави Ніколаса Мадуро, 19 червня повідомила газета The Washington Post з посиланням на джерела у Білому домі.

Видання зазначає, що під невдоволення Трампа потрапили головний ідеолог тиску на режим Ніколаса Мадуро – радник з національної безпеки Джон Болтон та головний спеціаліст по Латинській Америці Маурісіо Клейвер-Кароне, які, на думку президента, абсолютно невірно оцінили ситуацію у республіці; аналогічно американський президент ставиться до представників венесуельської опозиції на чолі з Хуаном Гуайдо, які переконували Білий дім у тому, що мають багато прихильників в уряді республіки і зможуть швидко змістити Мадуро.

В цілому, відзначає видання, Трампу обіцяли швидку перемогу над Мадуро, яку він потім зміг би "рекламувати, як велике зовнішньополітичне досягнення". Однак після низки невдач опозиціонерів і Вашингтона, коли зміщення Мадуро перетворилося на затяжну кампанію, Трамп дуже швидко втратив інтерес до цієї теми – він перестав згадувати Венесуелу в своїх виступах, більше не говорить про можливість військової інтервенції на її територію, згадки Венесуели відсутні і в офіційному Twitter Трампа.

При цьому наголошується, що офіційна позиція адміністрації Трампа залишається незмінною - Білий дім заявляє, що не має наміру припиняти тиск на Каракас, розраховуючи на довгострокову стратегію.

23 січня у Венесуелі з новою силою спалахнули масові акції протесту проти режиму Ніколаса Мадуро. За два тижні до цього пройшла інавгурація Мадуро на черговий президентський термін. На багатотисячному мітингу в Каракасі голова Національної Асамблеї Хуан Гуайдо приніс присягу тимчасового президента Венесуели.

США першими визнали його легітимним главою держави. Майже 50 країн підтримали рішення Сполучених Штатів. Детальніше про ситуацію в країні читайте в матеріалі Віктора Каспрука "Сітка" Мадуро" і "Голодні ігри Венесуели" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".