Трамп поки що не готовий до війни з Іраном – ЗМІ

17 травня 02:19

Президент США заявив в. о. глави Пентагону Шанахану, що з війною поки поспішати не варто.

 

Президент США Дональд Трамп поки що не збирається оголошувати війну Ірану, оскільки не готовий починати між країнами повномасштабні бойові дії, у четвер, 16 травня, повідомляє американська газета The New York Times.

Джерела видання заявили, що саме у такому ключі президент США висловив свою думку виконуючому обов'язки міністра оборони Патріку Шанахану під час секретної брифінгу в Білому домі 15 травня. Пізніше Трамп ще раз підтвердив, що не хоче війни між двома державами.

Раніше бригадний генерал збройних сил Ірану Хосейн Саламі, командувач Корпусом вартових ісламської революції заявив, що Іран завдасть Сполученим Штатам Америки "удару в голову", якщо Вашингтон ризикне зробити якісь силові дії проти Тегерана.

9 травня уряд США запровадив нові антиіранські санкції. Їм передувало рішення Ірану припинити виконання деяких зобов'язань з ядерної угоди. 8 травня Тегеран повідомив про це рішення Росії, Великобританії, Китаю, Франції та Німеччині. Іран також пригрозив відмовитися від ще кількох пунктів ядерної угоди, включаючи обмеження по збагаченню урану, якщо за 60 днів країни ЄС не вирішать, як захистити нафтовий та банківський сектору Ірану від американських санкцій. При цьому Іран поки не покинув стіл переговорів і готовий продовжити діалог. Лідери Європейського союзу відкинули іранський ультиматум, підкресливши, що діалог між сторонами можливий тільки при дотриманні Іраном умов ядерної угоди.

Сполучені Штати у відповідь на наміри Ірану почали нарощувати своє військове угруповання у Перській затоці. У Катарі приземлилася ескадрилья бомбардувальників, у затоку увійшли авіаносець і десантний корабель ВМС США.

У травні 2018 року США вийшли з підписаної в 2015 році ядерної угоди з Іраном. Угода передбачала виконання Тегераном низки кроків, спрямованих на обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. Зокрема, СВПД обмежував Іран у збагаченні урану до 3,67%. Це робить можливим використовувати уран для атомних електростанцій, але цього недостатньо для створення ядерної зброї.

Потім у листопаді адміністрація Трампа відновила всі санкції проти Ірану, вимагаючи від держав-союзників припинити купувати іранську нафту під загрозою штрафних заходів для компаній-закупівельників. Однак для восьми країн США зробили виключення, які минули через 180 днів, 2 травня цього року.