Трамп покаже "план століття" для вирішення конфлікту Ізраїлю та Палестини

14 лютого 16:50

План буде опублікований через деякий час після виборів в Ізраїлі.

 

В Адміністрації Трампа заявили про те, що представлять свій "План століття" після проведення парламентських виборів в Ізраїлі 9 квітня. Старший радник Трампа по Близькому Сходу і його зять Джаред Кушнер розповів про план учасникам конференції у Польщі в четвер.

Агентство AP пише, що дипломат, який бачив документ, сказав, що Кушнер не буде вдаватися в подробиці, але сказав, що план буде опублікований через деякий час після виборів в Ізраїлі.

Дипломат процитував слова Кушнера про те, що Трамп дав йому ізраїльсько-палестинське "досьє", щоб дати "поштовх" довгоочікуваній меті мирної угоди. Він сказав, що "в приватному порядку люди набагато більш згідливі".

Палестинці вже встигли відмовитися від плану, заявивши, що адміністрація Трампа працює в інтересах Ізраїлю.

14 травня, всупереч міжнародним протестам, в Єрусалимі відкрилося посольство США. Цей крок спровокував масові протести палестинців на кордоні сектора Гази та Ізраїлю. Для придушення протестувальників ізраїльські солдати застосували вогнепальну зброю. У результаті були вбиті 60 палестинців, більше 2770 осіб отримали поранення.

Держдепартамент анонсував відкриття посольства США у Єрусалимі 14 травня 2018 року, приурочивши його до 70-ї річниці утворення Держави Ізраїль. Згідно з планами Держдепартаменту, посол Девід Фрідман і частина персоналу спочатку розташуються у генеральному консульстві в районі Арнона на півдні Єрусалиму. До кінця 2019 року посольство переїде у нову будівлю.

2017 року президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. Від рішення США дистанціювалися члени Ради Безпеки ООН.