Трамп підтримав британський ультиматум Росії

13 березня 21:49

Президент США обговорив з британським прем'єром замах на Скрипаля.

 

Президент США Дональд Трамп підтримав вимогу Лондона до Кремля дати пояснення у зв'язку з замахом на шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля.

Відповідну заяву американський президент зробив у ході телефонної розмови з прем'єр-міністром Британії Терезою Мей у вівторок, 13 березня.

"Уряд Російської Федерації має надати однозначні відповіді щодо того, як ця хімічна зброя, розроблена в Росії, могла бути застосована в Сполученому Королівстві", - сказано в заяві, поширеній прес-службою Білого дому за підсумками розмови.

Трамп і Мей зійшлися на думці, що "особи, які використовують ці мерзенні засоби ураження і порушують міжнародні закони, маютьі зіткнутися з наслідками".

Президент США також підтвердив готовність допомогти Британії в розслідуванні інциденту в Солсбері.

Як повідомлялося, 12 березня прем'єр-міністр Британії Тереза Мей заявила про відповідальність РФ за отруєння Скрипаля.

Голоа уряду уточнила, що перебіжчик і його дочка були отруєні нервово-паралітичним речовиною російського виробництва. Російського посла викликали до МЗС Британії. Якщо росіяни не нададуть переконливих пояснень обставин інциденту, Мей пообіцяла 14 березня повідомити про контрзаходи британського уряду.

Як повідомлялося, 4 березня в Британії невідомою речовиною були отруєні 66-річний російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль та його 33-річна дочка. Їм обом стало погано в торговому центрі в Солсбері.

Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, що працювали на місці події. Вони скаржилися на печіння в очах й утруднене дихання.

Розслідування доручили контртерористичному департаменту поліції, хоча слідство поки що не вважає замах на шпигуна терактом.

За даними видання The Telegraph, Скрипаль і його дочка були отруєні у власному будинку. Поліцейський Нік Бейлі був госпіталізований після відвідин будинку екс-шпигуна.

Британський міністр закордонних справ Борис Джонсон заявив про можливість введення додаткових санкцій проти РФ, якщо буде доведена причетність російських спецслужб до цього злочину.

Скрипаль служив у Головному розвідувальному управлінні Росії, у 1999 році пішов у відставку в званні полковника. У 2004 році він був заарештований, а в 2006 році – визнаний винним у шпигунстві і засуджений до 13 років ув'язнення. За даними слідства, Скрипаль передав британській спецслужбі MI-6 дані про російську агентурну мережу в Європі.

У 2010 році тодішній президент Росії Дмитро Медведєв помилував Скрипаля. Його та ще трьох росіян, які були засуджені за шпигунство на користь США та Британії, обміняли на 10 агентів російських спецслужб, затриманих у США. Скрипаль отримав політичний притулок у Британії.