Трамп перервав переговори з демократами про припинення "шатдауна" в США

10 сiчня 04:50

Президент заявив, що не збирається нічого обговорювати з представниками Демократичної партії, якщо ті не планують йти йому назустріч.

 

Президент США Дональд Трамп у середу, 9 січня, достроково перервав черговий раунд переговорів з лідерами Демократичної партії у Конгресі; переговори були присвячені питанню про фінансування будівництва стіни на кордоні із Мексикою і припинення часткового "шатдауна" федеральних установ, що триває вже дев'ятнадцятий день поспіль, передає Deutsche Welle.

Сам Трамп у своєму Twitter назвав переговори з лідерами демократів Чаком Шумером та Ненсі Пелосі "абсолютною втратою часу".

"Я запитав, що відбудеться протягом найближчих 30 днів, якщо я оперативно піду на розблокування (роботи зупинених федеральних установ - ред.). Ви схвалите план безпеки кордонів, який включає будівництво стіни або загороджувального бар'єру зі сталі? Ненсі сказала: "Ні". Я попрощався - більше нічого не спрацює", - виклав президент своє бачення зустрічі.

Пізніше Чак Шумер підтвердив, що після негативної відповіді Пелосі розлючений Трамп заявив "Тоді нам нічого обговорювати" і залишив приміщення.

"Ми знову стали свідками нападу його люті, тому що він не зміг домогтися свого. Це дуже сумно і прикро. Ми хочемо прийти до угоди, ми віримо у безпеку кордонів. Але наші погляди різняться", - заявив лідер демократичної меншості в Сенаті.

Нагадаємо, черговий раунд переговорів про припинення "шатдауна" в Сполучених Штатах Америки, який відбувся 5 січня, завершився без результату.

21 грудня 2018 року більшість федеральних установ США припинили роботу, в країні настав так званий "шатдаун". Сенат, республіканська більшість якого підтримує президента Трампа, не затвердив переданий з Палати представників бюджет, в якому не було коштів на фінансування стіни на кордоні з Мексикою.

3 січня, Палата представників 116-го скликання схвалила законопроекти про фінансування низки федеральних установ, робота яких була припинена через відсутність бюджету. Демократична більшість Палати представників зголосилась піти на поступки та виділити на будівництво "стіни Трампа" 1,3 млрд доларів.

За даними ЗМІ, Дональд Трамп повідомив про готовність введення в країні загальнонаціонального режиму надзвичайного стану. На його думку, це дозволить швидко спорудити стіну, одночасно минаючи опір з боку Конгресу. Її зведення він пояснює інтересами національної безпеки: боротьбою з нелегальними мігрантами, злочинністю та наркоторгівлею.