Трамп офіційно оголосив про початок виведення військ з Сирії

14 сiчня 03:15

Американський президент пообіцяв продовжити наносити ІДІЛ удари "з багатьох сторін".

 

США починають виведення свого військового контингенту з Сирії, при цьому не припиняючи боротьби з бойовиками терористичної організації "Ісламська держава Іраку і Леванту", написав президент США Дональд Трамп у своєму Twitter в понеділок, 14 січня.

За його словами, тепер США атакують ІДІЛ "з багатьох сторін".

"Ми завдамо удару знову з існуючої поблизу військової бази, якщо терористичне угрупування реформується", – заявив Трамп.

Як повідомлялося, 19 грудня Білий дім і Пентагон повідомили про виведення американських військ з Сирії у зв'язку з переходом до "нової стадії" військової операції проти угруповання "Ісламська держава". За даними американських ЗМІ, Пентагон намагався відрадити президента Дональда Трампа від цього кроку.

На тлі рішення Трампа про виведення військ з Сирії міністр оборони США Джеймс Меттіс оголосив про свою відставку. З 1 січня обов'язки міністра оборони виконує заступник голови Пентагону Патрік Shanahan.

Британія, Франція, Німеччина і Данія – ключові союзники США в коаліції проти "Ісламської держави" - розкритикували рішення Трампа, вказавши на небезпеку реорганізації терористичних осередків в Сирії. Голова МЗС Данії Андерс Самуельсен закликав ЄС скоординувати дії, щоб переконати Вашингтон.

Президент Росії Володимир Путін назвав рішення Трампа про виведення військ з Сирії "правильним", а Туреччина перекинула додаткові війська на сирійський кордон.

Озброєна опозиційна коаліція "Сили демократичної Сирії" розцінила дії США як "удар в спину".