Трамп очікує трьохвідсоткове зростання ВВП в 2018 році

28 липня 01:49

США подвоїли ВВП у другому кварталі, показавши зростання з 2,2% до 4,1%.

 

Економіка США прискорилася до 4,1-процентного зростання в другому кварталі, що є найкращим показником з 2014 року. У першому кварталі 2018 року ВВП США виріс на 2,2%. Держборг США оцінюється в 20 трильйонів доларів.

Згідно з даними Мінторгу США, споживчі витрати, що є головним двигуном економіки, у другому кварталі виросли на 4%, при цьому витрати споживачів на товари тривалого користування збільшилися відразу на 9,3%, а на послуги - на 3,1%, інвестиції у нежитлові компанії зросли на 7,3 відсотка.

Експорт за три місяці зріс на 9,3%, імпорт - всього на 0,5%, тобто, внесок зовнішньої торгівлі в загальне зростання американської економіки склав 1,06%, а це найвищий показник за останні п'ять років.

При цьому аналітики очікували ще більш високого зростання - 4,4% в річному обчисленні, пише Bloomberg.

Долар і прибутковість 10-річних казначейських облігацій знизилися після звіту, який також показав, що інфляція за винятком продовольства та енергетики була нижче, ніж передбачалося. Очікується, що керівництво ФРС продовжить поступове зростання процентних ставок, спрямованих на те, щоб економіка не перегрівалася.

Темпи зростання споживчих витрат, на які припадає близько 70 відсотків економіки, перевищили прогнози на 3 відсотки, додавши до зростання 2,69 процентного пункту. Придбання нових автомобілів було основним фактором, поряд з витратами на охорону здоров'я, житлово-комунальними послугами та продовольчими послугами та житло. На додаток до зниження податків купівельна спроможність населення виграє від постійного найму, рівень безробіття, який є найнижчим з 1969 року, покращує фінанси, відносно низькі витрати по позиках і складає інфляцію.

Зростання інвестицій в нежитловий бізнес сприяв зростанню майже на 1 процентний пункт, хоча темпи 7,3 відсотка були повільніші, ніж 11,5 відсотка в першому кварталі. Витрати на структури виросли на 13,3 відсотка після 13,9 відсотка приросту за попередній період, тоді як інвестиції в обладнання знизилися до 3,9 відсотка, а витрати на інтелектуальну власність сповільнилися до 8,2 відсотка.

Житло залишалося слабким місцем в економіці на тлі ознак того, що сектор готовий до найширшого спаду протягом багатьох років. Житлові інвестиції скоротилися на 1,1 відсотка. Внесок від чистого експорту відбив 9,3-відсотковий приріст постачань за кордоном і 0,5-відсоткове збільшення імпорту. На додаток до соєвих бобів експорт був збільшений за рахунок нафти і супутніх товарів. Державні витрати збільшилися на 2,1 відсотка, додавши 0,37 відсоткового пункту до зростання. Федеральні витрати виросли на 3,5 відсотка. Державні та місцеві видатки зросли на 1,4 відсотка.

Споживча активність населення дещо знизилася в другому кварталі. Наступні податкові доходи з поправкою на інфляцію збільшилися на 2,6 відсотка в річному вимірі, після 4,4 відсотка у попередньому кварталі. Темп економії знизився до 6,8% з 7,2%, який був переглянутий з 3,3% в рамках всеосяжного оновлення.

У першому кварталі валовий внутрішній дохід, скоригований на інфляцію, був переглянутий до 3,9 відсотка від раніше зареєстрованих 3,6 відсотка.

Дані про ціни у звіті показали, що інфляція відповідає меті ФРС. За винятком продовольства та енергії, кращий індекс цін центрального банку зріс на 2 відсотки в річному обчисленні в останньому кварталі, після 2,2 відсотка в перші три місяці року.

Коментуючи динаміку економічних показників, президент США Дональд Трамп заявив, що країна знаходиться на шляху до найбільшого щорічного зростання за останні 13 років. Річне зростання ВВП складе більше 3%, - переконаний американський президент.

"Оскільки торговельні угоди йдуть одна за одною, ми збираємося збільшити показники, і це будуть великі цифри", - сказав президент. На сьогодні середній показник по зростанню ВВП становить 2,2%.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп заявив, що в 2017 році країна втратила 817 мільярдів доларів в результаті торговельних угод, які глава Білого дому вважає "несправедливими". Президент США розкритикував торгові угоди з Євросоюзом і Китаєм, назвавши їх "грабунком" Сполучених Штатів. Трамп заявив, що США - "пограбована скарбничка" і закликав країни торгувати чесно, інакше санкцій не уникнути.