Трамп обіцяє "захист" Кім Чен Ину в разі ядерного роззброєння

18 травня 08:56

Трамп хоче зробити Північну Корею багатою країною без ядерної зброї.

 

Президент США Дональд Трамп обіцяє надати "захист" лідеру Північної Кореї Кім Чен Ину, якщо він погодиться на ядерне роззброєння, але в той же час попереджає його про серйозні наслідки, якщо домовленість не буде досягнута, повідомляє "Радіо Свобода".

"Кім отримає виключно надійні гарантії", - заявив Трамп, маючи на увазі запевнення, що США не будуть брати участь у будь-яких акціях, спрямованих на повалення північнокорейського режиму, а навпаки нададуть йому велику економічну допомогу. Ці слова президента США оприлюднені через кілька днів після того, як з Пхеньяну прозвучали заяви, що свідчать про можливість відмови Кім Чен Ина від запланованої зустрічі з Трампом.

Трамп не погодився зі своїм помічником з питань національної безпеки Джоном Болтоном, який раніше заявив, що США на початку 2000-х років швидко скасували санкції проти Лівії, переконавшись, що вона згорнула свої ядерні проекти, і такий же сценарій можливий у випадку Північної Кореї .

"Це зовсім інший випадок. Лівії ми не давали ніяких гарантій безпеки", - зазначив президент Трамп. Він додав, що "лівійська модель" може виявитися актуальною, якщо Сполучені Штати і Північна Корея не прийдуть до угоди про ядерне роззброєння. У той же час Дональд Трамп запевнив, що в разі згоди на таке роззброєння Кім Чен Ин буде продовжувати керувати Північною Кореєю, яка стане багатою країною.

Дональд Трамп висловив також сподівання, що, якщо Кім в останній момент засумнівається в доцільності зустрічі, Китай докладе зусиль до того, щоб розвіяти його сумніви.

Трамп пов'язав зміну настрою лідера КНДР з впливом Китаю. Глава Білого дому вважає, що риторика Кім Чен Ина змінилася після другої зустрічі з Сі Цзіньпіном.

Нагадаємо, історична зустріч лідерів КНДР і США опинилася під загрозою через постійний тиск Вашингтону на Пхеньян. Перший заступник глави МЗС КНДР Кім Ге Гван різко відреагував на постійні заяви Сполучених Штатів, що Північна Корея повинна повністю відмовитися від ядерного озброєння в односторонньому порядку.

15 квітня уряд КНДР уже скасував заплановану зустріч із делегацією Південної Кореї через військові навчання країни із Сполученими Штатами. Крім того, у Північній Кореї сприйнял ці тренування, як репетицію перед вторгненням.

Зустріч лідера КНДР Кім Чен Ина та президента США Дональда Трампа, як повідомлялося, має відбутися в Сінгапурі 12 червня.

Напередодні зустрічі Кім Чен Ин звільнив з табору трьох громадян США, а також заявив про плани закрити ядерний полігон наприкінці травня. У свою чергу, Держсекретар США заявив, що Вашингтон готовий надати Північній Кореї гарантії безпеки, якщо Пхеньян відмовиться від ядерної зброї.

Докладніше читайте в матеріалі Наталії Бутирської "Корейський півострів: довгий шлях до миру" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".