Трамп назвав три можливі реакції США на військову операцію Туреччини в Сирії

11 жовтня 10:16

Президент Сполучених Штатів вважає, що американці не хочуть, щоб їх військові повернулися в регіон.

 

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявив про три варіанти реакції США на військову операцію Туреччини в Сирії, передає Reuters. Однак Трамп сподівається, що Сполучені Штати Америки зможуть стати посередниками між Туреччиною і курдами.

"У нас є один з трьох варіантів: відправити тисячі військовослужбовців і перемогти у військовому відношенні, нанести серйозний удар по Туреччині у фінансовому відношенні і за допомогою санкцій або стати посередником в угоді між Туреччиною і курдами!" - написав Трамп в Twitter.

Коли про це його у Білому домі запитали журналісти, то Трамп відповів, що "сподіваюся, що ми зможемо виступити посередником". За словами президента США, американці не хочуть, щоб їх військові знову вирушили в регіон.

"Ми збираємося зробити щось дуже жорстке щодо санкцій та інших фінансових питань", - зазначив Трамп, не розкриваючи деталей.

Американський президент назвав турецький напад "поганою ідеєю", і сказав, що він не схвалив її і погрожував зруйнувати економіку союзника НАТО, якщо вторгнення Анкари в Сирію знищить там курдське населення.

Раніше повідомлялося, що військова операція проти курдів, яку розпочала Туреччина на півночі Сирії, може обернутися для цієї країни масштабними санкціями від США. В даному випадку об'єдналися обидві партії - демократи і республіканці - і підготували відповідний законопроект.

Одним з укладачів документа є сенатор-республіканець Ліндсі Грем. Він написав у Twitter, що працював разом зі своїм колегою-демократом Крісом Ван Холленом, і тому законопроект, як очікується, отримає підтримку обох партій в конгресі.

Проект передбачає заморожування активів президента Туреччини, віце-президента, міністрів оборони, закордонних справ, фінансів, торгівлі, енергетики. Також пропонується обмежити видачу віз цим людям для поїздок в США.

Також заплановані обмежувальні заходи, що стосуються енергетичного та військового секторів.

Озброєна опозиційна коаліція "Сили демократичної Сирії" розцінила дії США як "удар в спину". Американський військовий контингент діяв у тісному контакті з СДС, які воюють проти ІДІЛ і режиму Башара Асада. До складу СДС входять також курдські загони самооборони YPG, проти яких Туреччина провела серію операцій. Анкара вважає курдські формування в Сирії терористичними і звинувачує їх у підтримці сепаратистів з "Робочої партії Курдистану".

10 жовтня, Туреччина заявила про успішне просування своїх військ на території Сирії в рамках операції "Джерело миру". Уточнюється, що протягом минулої доби турецька артилерія і авіація завдала ударів по 181 об'єкту в прикордонних районах Сирії і вже нейтралізувала 109 терористів.

9 жовтня, Туреччина почала перекидати свої війська на північний схід Сирії. На даний момент, невелика передова група турецьких сил увійшла в Сирію рано вранці в середу недалеко від сирійських міст Таль-Абьяд і Рас-ель-Айн в рамках підготовки до більш широкого наступу.

Напередодні турецький парламент ратифікував пропозицію про продовження військового мандата на операції в Сирії та Іраку до 30 жовтня 2020 року.

Як повідомлялося, 7 жовтня турецька авіація завдала удару по базі курдів з "Сирійських демократичних сил", які разом зі США билися проти бойовиків "Ісламського держави". Днем раніше Туреччина перекинула до кордону з Сирією десять вантажівок з бронетехнікою і автобус з військовими.