Трамп назвав Іран головними спонсором світового тероризму

26 вересня 18:11

Глава Білого дому звинуватив Іран у створенні паливної кризи на Блшижнем Сході.

 

Президент США Дональд Трамп назвав режим в Ірані головним спонсором тероризму в світі і підкреслив, що у влади Ісламської республіки ніколи не повинно з'явитися ядерна зброя.

"Іранський режим експортує насильство, терор і безлад", - сказав Трамп під час засідання Радбезу ООН, пряму трансляцію якого вів Білий дім.

Він додав, що Іран продовжує розробляти свою ракетну програму і поширює її по всьому Близькому Сходу.

"Режим – головний світовий спонсор тероризму і (призвідник) всіх паливних криз у регіоні і за його межами. У такого режиму ніколи не повинно з'явитися ядерна зброя", - додав Трамп.

Перед цим Трамп заявив про те, що кривавий сирійським режим забезпечується Росією і Іраном.

Відносини США та Ірану загострені на тлі взаємних погроз, одностороннього виходу Трампа з Ядерної угоди, спроб глави Білого дому замінити іранську нафту для своїх союзників. Компанії-гіганти вже йдуть з Ірану, після того, як Трамп пригрозив, що можна вести бізнес або з Тегераном, або з Вашингтоном. Оновленні санкції США проти Ірану набудуть чинності в листопаді 2018 року.

Іранський експорт нафти вже значно знизився - на 500 тисяч барелів на день з травня - до менш двох мільйонів барелів на добу. Це сталося ще до того, як санкції США проти енергетичного сектору Ірану офіційно набудуть чинності в листопаді.