Трамп намагався шукати докази втручання України у вибори в США - NYT

29 вересня 13:40

Президент і його особистий адвокат Руді Джуліані проводили стосовно України "тіньову зовнішню політику", зазначає видання.

 

Президент США Дональд Трамп і його особистий адвокат Руді Джуліані намагалися шукати докази втручання України у президентські вибори 2016 року, всупереч висновкам американських спецслужб і Міністерства юстиції про причетність до цього Росії.

"Президент США Дональд Трамп і його особистий адвокат Руді Джуліані проводили стосовно України "тіньову зовнішню політику", яка розгорнулася довкола трьох виборів – президентських в Україні цього року та виборів у США в 2016 і 2020 роках. Незважаючи на висновки спецслужб США та Міністерства юстиції.., Трамп був схильний шукати докази того, що втручання пов'язане з Україною", - йдеться у матеріалі The New York Times.

Президент Сполучених Штатів був прихильником "теорії змови", яка припускала, що ворожі до нього сили могли сховати зниклі електронні листи його суперниці, демократки Гілларі Клінтон, саме в Україні. Нині у причетності до атаки на сервери Демократичної партії у 2016 році підозрюють пов'язаних із Кремлем хакерів Fancy Bear.

Трамп цікавився діяльністю Байденів в Україні та оприлюдненням під час кампанії 2016 року компромату на голову його передвиборчого штабу Пола Манафорта.

Демократ Джо Байден може стати головним конкурентом Трампа на виборах 2020 року, його син Хантер входив до складу наглядової ради компанії Burisma ексміністра екології Миколи Злочевського. Американський політтехнолог Пол Манафорт свого часу працював на експрезидента-втікача Віктора Януковича та фігурував у скандалі з "чорною бухгалтерією" його партії.

За підтримки президента Дональда Трампа його адвокат намагався звинуватити Байдена у неправомірній діяльності, у той час як він та його колеги, які працювали з ним в Україні, переслідували власні особисті інтереси, пише видання.

Джуліані був переконаний у тому, що матеріали про Манафорта були підроблені та поширені критиками Трампа з метою саботажу його виборчої кампанії, а згодом були використані для стимулювання розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера про втручання Росії у вибори-2016.

Під час липневої розмови з українським колегою Володимиром Зеленським президент США просив його співпрацювати з міністром юстиції і генеральним прокурором Сполучених Штатів Вільямом Барром з низки питань. Оприлюднення змісту розмови стало підставою для підготовки демократами процедури імпічменту Трампа.

"Серед них - непідтверджена конспірологічна теорія, згідно з якою Україна, а не Росія, стояла за викраденням електронного листування Національного комітету Демократичної партії США в 2016 році, а зниклі електронні листи Клінтон можуть перебувати на сервері в Україні", - пише "Європейська правда".

Як повідомлялося, 26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Трампа під час розмови із Зеленським. Інформатор підозрює Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президент США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати публікацію розмови, помістивши її до сховища інформації про таємні операції розвідки.

Адвокат Трампа Рудольф Джуліані в приватному порядку контактував з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і тодішнім в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, а також літав до Мадриду для зустрічі з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив мемограму їхньої липневої телефонної розмови. Міністерство юстиції вивчило документ і не знайшло в словах Трампа ознак порушення федерального законодавства.

Однак це не переконало представників Демократичної партії в нижній палаті Конгресу в необхідності відмовитися від ідеї імпічменту. Про початок процедури спікерка Палати представників Ненсі Пелосі повідомила 24 вересня.

Докладніше про скандал, помилки Зеленського у спілкуванні з Трампом, їх наслідки для України читайте в матеріалі Юлії Мостової "Між двома стільцями" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".