Трамп може відмовитися від планів США запровадити санкції проти Туреччини – Ердоган

15 липня 02:36

На думку турецького президента, Трампу належить знайти "золоту середину" у суперечці Вашингтона та Анкари.

 

Незважаючи на загрозу американських санкцій відносно Туреччини, які можуть бути запроваджені після придбання турками російських зенітно-ракетних систем протиповітряної оборони С-400 "Тріумф", Трамп може саботувати цей намір Конгресу, заявив у неділю, 14 липня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, передає інформаційне агентство Reuters.

На думку турецького президента, Трампу належить знайти "золоту середину" у суперечці Вашингтона та Анкари. Чомусь Ердоган впевнений, що ця дія відбудеться в інтересах Туреччини – можливо, тому, що на зустрічі під час саміту G20 в Осаці Трамп, за запевненням глави Туреччини, висловив підтримку Анкарі та розуміння її рішення придбати С-400 в Росії.

Американський президент звинуватив у скандалі навколо С-400 адміністрацію попереднього президента США Барака Обами, яка відмовила Туреччині у продажу ЗРК Patriot; саме після цього кроку Анкара звернула погляд у бік Росії та її "Тріумфів".

Нагадаємо, 29 грудня 2017 року Туреччина і РФ підписали кредитну угоду про постачання зенітно-ракетних комплексів С-400. Туреччина стала першою країною НАТО, яка придбала російську систему ППО. Сам контракт на постачання комплексів було укладено у вересні.

22 травня американський телеканал CNBC із посиланням на власні джерела повідомив, що США дали Туреччині два тижні на відмову від придбання ЗРК С-400 у Росії, пригрозивши виключити Анкару з програми F-35. 29 травня стало Державний департамент США підтвердив цю інформацію.

7 червня США прийняли рішення не приймати пілотів ВПС Туреччини на програму навчання пілотуванню винищувачів п'ятого покоління F-35. Згодом було зупинено навчання і тих турецьких пілотів і спеціалістів, які вже проходили його на авіабазі Люк ВПС США.

29 червня 2019 року президент Турції Реджеп Тайїп Ердоган за підсумками бесіди з Трампом на саміті "двадцятки" в Осаці заявив, що домігся від американського президента обіцянки незастосування до Анкари санкцій США за придбання у Росії С-400.

12 липня військово-транспортні літаки ВПС РФ Ан-124 "Руслан" почали доправляти до Туреччини комплекси С-400. А вже 14 липня стало відомо про підготовку США санкцій проти Туреччини – попри усі запевнення Ердогана та начебто дану Трампом обіцянку.

Докладніше читайте у матеріалі Сергія Корсунського "Над Анкарою просили не літати" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".