Трамп має намір обкласти митом європейські товари на суму $ 11 мільярдів

09 квiтня 17:17

Обмеження можуть стосуватися товарів, що ввозяться з чотирьох країн Євросоюзу – Франції, Німеччини, Іспанії і Великої Британії.

 

Президент США Дональд Трамп підтвердив, що США хочуть обкласти митом європейські товари на суму 11 мільярдів доларів у відповідь на субсидії ЄС для європейського авіавиробника Airbus. Про це він написав на своїй сторінці в Twitter.

"Всесвітня торгова організація вважає, що субсидії Європейського союзу на Airbus негативно вплинули на Сполучені Штати. Тепер ми встановимо тарифи на товари в ЄС на суму 11 мільярдів доларів! ЄС вже багато років користується перевагами за рахунок США. Це скоро припиниться!", - сказав він.

США в 2004 році поскаржилися в СОТ, що ЄС надає несправедливу підтримку Airbus. У травні минулого року СОТ постановила, що ЄС фактично надав деякі незаконні субсидії Airbus, завдавши шкоди американському виробникові Boeing.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз готовий піти на поступки США і знизити мита на імпорт американських автомобілів в ході переговорів з Вашингтоном, а також працювати над усуненням взаємних мит на продукцію переробної промисловості.

З 22 червня 2018 року вступили в силу мита Євросоюзу на деякі товари з США. Тим самим країни Європи відреагували на рішення президента США Дональда Трампа ввести мита на сталь і алюміній з Європи, Канади і Мексики, в якому вже з'явилися свої винятки у вигляді кількох імпортерів.

Нагадаємо, що 1 березня 2018 року на зустрічі з представниками найбільших металургійних компаній Дональд Трамп оголосив про введення мита на імпорт сталі й алюмінію. Уже 8 березня очільник Адмінстрації підписав розпорядження про оподаткування іноземної сталі 25% митом, а алюміній - 10%.