Трамп і Кім Чен Ин не досягли угоди про денуклеаризацію

28 лютого 09:50

Проте лідер КНДР запевнив у намірі позбутися ядерної зброї.

 

Президент США Дональд Трамп і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин не змогли досягти угоди про денуклеаризацію Корейського півострова під час зустрічі у в'єтнамському Ханої в четвер, 28 лютого, передає Reuters. Однак Кім Чен Ин запевнив у намірі відмовитися від ядерної зброї.

"Два лідери обговорили різні способи просування концепції денуклеаризації й економічних концепцій. На даний момент угоду не досягнуто, але команди з нетерпінням чекають зустрічі в майбутньому", - повідомила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс.

При цьому Кім Чен Ин під час зустрічі з Трампом запевнив у своєму намір позбутися ядерної зброї.

"Якщо б я не хотів цього робити, мене б тут не було", - відповів лідер КНДР, відповідаючи на питання про готовність відмовитися від ядерної зброї.

У свою чергу Трамп заявив, що "ця відповідь може бути кращою, що ви коли-небудь чули".

Читайте також: США та КНДР обговорюють Ханойську декларацію - ЗМІ

27 лютого в Ханої розпочався дводенний саміт США-КНДР на рівні глав держав. У перший день Трамп і Кім Чен Ин провели зустріч у форматі тет-а-тет. Президент США оцінив зустріч з лідером КНДР як "дуже добру". У Державному департаменті США повідомили, що під час другого саміту обговорюватимуться поліпшення двосторонніх відносин, забезпечення миру в регіоні і ядерне роззброєння КНДР. Мета саміту – подальший прогрес у виконанні домовленостей, досягнутих у ході саміту в Сінгапурі.

12 червня минулого року в Сінгапурі відбулася зустріч президента США Дональда Трампа і лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, за підсумками якої сторони підписали спільну декларацію про перезавантаження двосторонніх відносин і денуклеаризацію Корейського півострова. Крім того, США взяли на себе зобов'язання забезпечити безпеку КНДР. Однак, санкції проти КНДР залишаються в силі.

Детальніше про саміт США - КНДР читайте в матеріалі: "Історичний саміт у Сінгапурі. Як пройшла зустріч Трампа та Кім Чен Ина і про що вони домовилися", а також у статті Віктора Константинова "Сінгапурський саміт: історична віха або тимчасовий перепочинок?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".