Трамп хоче збільшити витрати на оборону до $ 716 мільярдів

27 сiчня 07:01

Запропонована на наступний рік сума на 13% більша за видатки 2017-го.

 

Наступного місяця президент США Дональд Трамп має представити свій бюджет на 2019 рік, де пропонує збільшити оборонні витрати до 716 мільярдів доларів, передає The Washington Post з посиланням на джерела.

Ця сума має покрити річний бюджет Пентагону, зокрема, на поточні війни та та підтримку ядерного арсеналу США. У порівнянні з бюджетом 2018 року, який ще не пройшов через Конгрес, це більше на 7%, і на 13, якщо порівнювати з минулим роком, коли на оборону Сполучені Штати витратили 634 мільярди доларів.

Видання зазначає, що запропонований бюджет є перемогою міністра оборони США Джима Маттіса, який нещодавно представив нову стратегію розвитку, що передбачає переозброєння військових з метою стримування та, у разі необхідності, подолання потенційного конфлікту з Китаєм чи Росією.

У Пентагоні та Білому домі інформацію про можливу пропозицію Трампа не коментують. Але оборонний аналітик Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) Марк Кансіан назвав подібне збільшення оборонного бюджету "великою подією", яка означає, що адміністрація президента виділяє ресурси на виключно агресивну оборонну стратегію.

У грудні минулого року, Дональд Трамп підписав оборонний бюджет США на 2018-й рік, в якому передбачається виділення 350 мільйонів доларів для надання допомоги Україні.

Підписаний Трампом закон передбачає асигнування на суму 700 мільярдів доларів на оборонні потреби США.

Також раніше повідомлялося, що окремою статтею в оборонному бюджеті США на 2018 рік передбачено військове стримування Росії в Європі, на що планують витратити 4,6 мільярдів доларів.

Натомість, Росія заявила про скорочення своїх витрат на оборону в 2018 році, однак на плани щодо переоснащення армії і флоту це не впливає.