Трамп хоче купити у Данії Гренландію — WSJ

16 серпня 09:41

Джерела газети повідомили про це одночасно з "передчуттям і побоюванням", оскільки поки незрозуміло, наскільки далеко президент США готовий зайти.

 

Президент США Дональд Трамп "з різним ступенем серйозності" неодноразово цікавився покупкою Гренландії Сполученими Штатами у Данії. Про це пише газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела, обізнані про дискусії.

За даними співрозмовників видання, Трамп під час зустрічей, обідів та інших заходів з цікавістю слухав, як його помічники обговорюють ресурси і геополітичне значення Гренландії. Два джерела заявили, що президент США попросив радника в Білому домі вивчити можливість угоди.

Повідомляється, що деякі радники Трампа підтримали цю ідею, назвавши її "хорошою економічної грою". Інші ж вважають її нездійсненною.

Видання зазначає, що навіть якщо покупка острова всерйоз обговорювалося, неясно, яким чином США її реалізують.

Співрозмовники газети поза Білим домом, які також чули про інтерес Трампа до Гренландії, порівняли цю угоду з придбанням Аляски. При цьому джерела говорили про це одночасно з "передчуттям і побоюванням", оскільки поки незрозуміло, наскільки далеко президент США готовий зайти. На думку Трампа, Данія відчуває фінансові труднощі через необхідність дотувати цю територію.

Білий дім і Держдепартамент, а також представники Королівського дому Данії та посольства країни у Вашингтоні не відповіли на запит про коментарі журналістів The Wall Street Journal.

Гренландія - найбільший на Землі острів. Він є автономною територією Данії. Більша частина Гренландії покрита льодом. Населення острова складає близько 56 тисяч людей. Після Другої світової війни, в 1946 році, 33-й президент США Гаррі Трумен запропонував Данії купити Гренландію за 100 мільйонів доларів, але отримав відмову. У 1876 році Державний департамент США також вивчав питання покупки Гренландії та Ісландії.